Theresa May brit kormányfő azt ígérte az ENSZ-közgyűlés ülésén kedden elmondott beszédében, hogy országa továbbra is magabiztos, erős és bizalomra méltó partner lesz a nemzetközi politikában.

Nagy érdeklődéssel várt beszédében a brit miniszterelnöknő leszögezte, hogy a Brexitről – azaz Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépéséről – szóló népszavazási döntés után hazája nem válik befelé forduló országgá, s nem távolodik el nemzetközi partnereitől.

“A népszavazás nem erről szólt. Amikor a brit nép arra szavazott, hogy kilép az Európai Unióból, akkor nem a befelé fordulásra szavazott, vagy arra, hogy hátat fordít nemzetközi partnereinknek” – fogalmazott Theresa May, akinek ez volt az első beszéde az ENSZ-ben.

Bejelentette, hogy az Egyesült Királyság megnöveli Szomáliának nyújtott biztonsági támogatását, hogy a kelet-afrikai ország eredményesebben szállhasson harcba az al-Shabaab terrorszervezet dzsihadistái ellen.

Theresa May kifejtette, hogy a világszervezetnek meg kell újulnia és alkalmazkodnia kell, hogy képes legyen a 21. század kihívásainak is megfelelni. (MTI)