Az MKB szerint a következő években a banki finanszírozáson belül nagymértékben felértékelődhet a faktoring típusú finanszírozás, amelynek a hitellel összehasonlítva rendkívül alacsony az adminisztrációs igénye, kiegészítő jogi biztosítékok nélkül gyorsan elérhető, és már évi 100 millió forintnyi vevőköveteléstől lehetséges.

Iparági elemzések szerint 2015-ben a teljes hazai vállalatközi kereskedelem 72 százaléka halasztott fizetésen alapult, a külföldi partnereknél ez az arány pedig még magasabb, 76,6 százalék volt. A mintegy háromnegyed részben szállítói finanszírozásra épülő hazai B2B (business-to-business) forgalom jelentősen meghaladja a kelet-európai 38 és a nyugat-európai 41,3 százalékos átlagot.

A faktoringszolgáltatást választó cégek vevőköveteléseit a hitelintézet minősíti, és a beszedési és behajtási feladatokkal együtt átveszi. Ha a vevőkockázat megengedi, a bank a követelések előfinanszírozását is vállalja, azaz gyakorlatilag – a vevőminősítés alapján – hitelt nyújt a vállalkozás részére a vevőkövetelések erejéig. Az MKB statisztikái szerint a hazai kkv-k eszközállományának akár 25-40 százalékát is kitehetik a kifizetésre váró vevőkövetelések.

A faktoring elsődleges célja a vállalkozások likviditásának elősegítése, hiszen a gyorsabban kifizetett vevőszámlák csökkentik a társaság forgótőke igényét, lehetővé teszik a gyorsabb növekedést és új beruházások finanszírozását- ismerteti a közleményben Suták Péter, az MKB faktoring üzletágának vezetője.

A szakember szerint a negyedik negyedévben fontossá válik az egyelőre még kevés hazai vállalat által használt vissztehermentes faktoring mérlegtisztító hatása, amellyel nemcsak a vállalat hitelképessége, hanem befektetői megítélése is javítható – átvilágítás vagy audit előtt – a mérlegszerkezet pozitív változásának eredményeként.