Ma kezdődik a miskolci Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál. A versenyprogramban 19 alkotás szerepel, Magyarországon itt lesz először látható Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje, a Napszállta.

A szeptember 23-ig tartó CineFest idén is erős válogatást ad a legjobb tengerentúli független produkciókból – írja az MTI.

A magyar filmek idei mezőnyében versenyez a CineFesten Szilágyi Zsófia Egy nap című drámája is, amelynek világpremierje Cannes-ban, az elsőfilmeket versenyeztető Kritikusok Hetében volt és a fesztiválról a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díjával tért haza.

A Jameson CineFest CineClassics-programjában három filmből álló válogatás szerepel a pályafutását amatőr filmesként kezdett Tímár Péter rendező alkotásaiból is.

A fesztivál játékfilmes nagyzsűrijének elnöke az európai film egyik legfontosabb alakjaként számon tartott Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező lesz.

A szervezők már korábban közölték, hogy Hildebrand István operatőr kapja a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját.

Miskolc önkormányzata 236,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a rendezvényhelyszínek infrastrukturális fejlesztése pályázat keretében – írja a boon.hu.

 Közel 200 millió forintból újult meg a Csodamalom Bábszínház, a filmfesztivál egyik vetítési helyszíne, ahol két teremben várják a nézőket.