A kormány becslése szerint 150-200 ezer ember hiányzik a munkaerőpiacról, holott a munkaerő-kínálat többszöröse a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál bejelentett munkaerő-igénynek.

Erről az mfor.hu számolt be egy birtokába jutott kormányzati dokumentum alapján. A munkaerőhiány mérséklésére irányuló kormányzati intézkedéseket bemutató tájékoztató a Vállalkozásfejlesztési Bizottság egyik ülésére készült, s kiderül belőle többek között az is, hogy igazából a kormány sincs igazából tisztában azzal, mekkora a gazdaság teljes munkaerő-kereslete és a munkaerő-hiány mértéke.

A KSH adatai szerint a második gazdasági negyedévben 62 ezer üres munkapozíciót regisztráltak, azt ugyanakkor nehéz meghatározni, hogy ebből mennyi a tartósan betöltetlen állás. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat felmérése szerint a cégek harmada jelezte, hogy van fél évnél régebben betöltetlen pozíciója, összehasonlításképp 2010-ben a megkérdezett cégek öt százaléka állította ugyanezt magáról.

A 62 ezer üres állás viszont csak a gazdaság egy részét fedi le, hiszen ez csak a négy főnél nagyobb cégek adatait összesíti, viszont mintegy 600 ezer ennél kisebb cég esetében csak becsülni lehet. A kormányzat becslései alapján jelenleg nincs 150-200 ezer főnél nagyobb létszámigénye a gazdaságnak, tehát az utóbbi időszakban a sajtóban megjelenő több százezres létszámigények nem megalapozottak.

Egy nyilvántartás szerint a munkaerő-kínálat, ami a regisztrált álláskeresőkkel és közfoglalkoztatásban lévőkkel együtt 390 ezer fő, nyolcszorosa a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál bejelentett munkaerő-igénynek. A kormány ebből arra következtet, hogy a munkaerő-hiányt jellemzően sokkal inkább minőségi, mint mennyiségi tényezők okozzák.

A kormányzat előszeretettel hangoztatja a közfoglalkoztatás sikerét, ennek ellenére a versenyszféra munkaerő-igényének kielégítése érdekében szignifikánsan szűkíteni kezdte programjait, 2020-ig 150 ezer főre csökkentik a közfoglalkoztatási programokban résztvevők havi átlagos maximális létszámát – ahogy az mfor.hu fogalmaz, ez akár már idén is teljesülhet. Ezzel párhuzamosan szeretnék tovább növelni azok arányát is, akik a közfoglalkoztatásból átlépnek a versenyszférába, ez jelenleg mintegy 12-15 százalékra tehető, ami 4500-5000 főt jelent. 

A munkaeerőpiac kettősségének megszüntetésében nagy szerepe lehetne, ha nagyobb lenne a munkanélküliek, álláskeresők mobilitási hajlandósága, de a lakhatási, családi viszonyok miatt nehezen mozdulnak meg az emberek, vagy ha mégis, inkább külföldre mennek a magyar bérnél jóval nagyobb fizetésért – áll a kormányzati anyagban. A kormány szerint a munkaerőért folyó verseny éleződése miatt a rendelkezésre álló munkaerőt minél hatékonyabban kell elosztani.

A kormány elismeri, hogy a munkaerő-tartalékok beszűkülése valóban lassíthatja a gazdasági növekedés ütemét, de a kormányzati intézkedések jó alapot szolgálnak ahhoz, hogy a munkaerő-kínálat foglalkoztathatóságának javításával, földrajzi mobilitásának élénkítésével a gazdaság munkaerő-igénye hosszabb távon is kielégíthető maradjon.

(Fotó: Pixabay)