Biztosítottak a feltételek a Magyarország és Üzbegisztán közötti gazdasági együttműködés fejlesztéséhez, a kormány minden támogatást megad a közép-ázsiai országban beruházni kívánó hazai vállalatoknak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége, ezzel a Türk Államok Szervezetének minden tagállama rendelkezik már diplomáciai képviselettel Magyarországon, bezárkózás és elszigeteltség helyett tehát nyitásra kerül sor – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

A tárcavezető a megnyitón üzbég kollégájával, Bahtijor Szaidovval közösen tartott sajtótájékoztatóján diplomáciatörténeti eseményként jellemezte az eseményt, kiemelve, hogy ez hazánkban az első üzbég külügyminiszteri látogatás.

A miniszter a Magyar-Üzbég Üzleti Fórumon hangsúlyozta, hogy a 4000 kilométeres távolság ellenére is stratégiai partnerség van a két ország között. Majd aláhúzta, hogy két, egymástól ilyen messze lévő állam esetében a kormányoknak hét fontos feltételt kell megteremteniük a gazdasági szereplők együttműködéséhez, és ezek jelen esetben mára mind adottak.

Elsőként azt említette, hogy ne legyenek nyitott politikai kérdések, és ennek kapcsán üdvözölte, hogy a kapcsolatok a kölcsönös tisztelet talaján állnak és ezen a téren mentesek mindenfajta zavartól. Szavai szerint a második a személyes jelenlét, márpedig Magyarországnak 2016 óta van nagykövetsége Taskentben, és most Üzbegisztán diplomáciai képviselete is megnyitott Budapesten.

„Ezzel a Türk Államok Szervezetének valamennyi tagországa rendelkezik már nagykövetséggel Budapesten” – mutatott rá. Szijjártó Péter lényegesnek nevezte, hogy legyen egy olyan zászlóshajó-projekt, amely bátorítást adhat a többi cégnek, és kiemelte, hogy ezen a területen is áttörés történt azzal, hogy az OTP felvásárolta az ötödik legnagyobb üzbegisztáni bankot. „Ezzel a magyar vállalatok pénzügyi és jogi komfortzónája is már kiterjedhet Üzbegisztánra” – mondta.

A negyedik feltételt a megfelelő jogi körülmények jelentik, s mostanra ezek is adottak, hiszen minden olyan szerződés érvényben van, amely szükséges a megbízható üzleteléshez. A pénzügyi feltételekkel összefüggésben bejelentette, hogy a kormány új beruházási alap felállításáról döntött, amely hamarosan megkezdheti működését, segítve a vállalatok beruházásait Üzbegisztánban. Ezt követően kitért az infrastrukturális feltételekre, és tudatta, hogy speciális ipari övezet jön létre Taskent mellett kifejezetten a magyar beruházó vállalatok számára, ahol kedvezményes, kifejezetten rájuk szabott szabályok között működhetnek majd.

A miniszter utolsó pontként a fizikai kapcsolódás lehetőségeiről beszélt, üdvözölve, hogy az év végéig megteremtik a közvetlen légi összeköttetést a két főváros között, kezdetben heti két járattal. Hangsúlyozta, hogy jól megalapozottak az emberek közötti kapcsolatok is, amit tanúsít, hogy idén rekordot döntött (798) a magyarországi felsőoktatási ösztöndíjra jelentkező üzbég diákok száma, akik közül 170-en hazánkban folytathatják a tanulmányaikat szeptembertől.

Végül rámutatott, hogy a magyar vállalatok exportja és külföldi beruházási lehetőségei nagymértékben határozzák meg a gazdaság egészének sikerességét. „Annak érdekében, hogy a gazdaság továbbra is növekedési pályán tudjon maradni, a magyar kormány minden létező támogatást megad azon cégek számára, akik külföldön szeretnének beruházni, és így különösen támogatásunkat biztosítjuk azon magyar vállalatok számára, akik Üzbegisztánban bírnak ilyen jellegű tervekkel” – összegzett.

(Forrás: KKM/MTI)