Elektromos autókat vásárol a magyar állam. Az öt különböző autótípus beszerzésére összesen 2,5 milliárd forintot szánnak.

Nyolcszáz millió forint keretösszegig 2,65 méter tengelytáv alatti, félmilliárd forintig efelett a „közép 5. kategóriába” tartozó gépjárműveket vártak, szintén félmilliárdot ígértek a „közép 6.” kategóriásokra, 200 milliót 2. kategóriás egyterűekre és félmilliárdot 3. kategóriás kishaszongépjárművekre – írja a Népszava a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) honlapján közzétett adatokat ismertetve.

Az első pályázatot a Porsche Hungária nyerte meg, darabonként nettó 9,5 millióval. A teljes keretbe ebből 84 elektromos autó fér be. Szakértők szerint az autókereskedő Volkswagen e-Golfot ajánl. A második típust a Pappas Auto szállíthatja, darabonként 10,7 millióért. A piac szerint a Pappas egy Mercedes-Benz B-osztályos járművet kínál.

A fennmaradó három kiírást a Gablini hozta el. Gablini Gábor cégtulajdonos felhívta a lap figyelmét arra, hogy a kiírás csak egy keret, amely az adott típusú e-gépkocsikra két év alatt legfeljebb elkölthető állami összeget rögzíti. (MTI)