A Világbank finanszírozási programokkal, fejlesztésein keresztül vállalhat szerepet a jövőben a migrációs probléma megoldásában; Varga Mihály szerint ez az egyik legfontosabb tanulsága a szervezet múlt hét végén tartott közgyűlésének.

A bevándorlás kérdése befolyásolta a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank közgyűlését, szinte nem volt olyan beszélgetés, találkozó, amelyen a migráció kérdése és annak gazdasági hatásai ne kerültek volna szóba – mondta Varga Mihály hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A nemzetgazdasági miniszter szerint egyre inkább azt lehet tapasztalni, hogy a világ gazdasági vezetői, gazdaságpolitikusai a megoldást abban látják, hogy a kiváltó konfliktust kell kezelni, és helyben kell tartani azt a több milliós embertömeget, amely indulásra készen azt fontolgatja, hogy Európa felé veszi az irányt.

A megoldásban a Világbank szerepe az lehet, hogy olyan finanszírozási programokat indítson, amelyek helyben biztosítanak megélhetést és jövedelmet a most útnak indulóknak,  továbbá békésebb körülményeket teremtenek a mindennapi élethez saját országukban, hogy oda vissza tudjanak térni. Vagyis a Világbank a közel-keleti térségben – Irak, Szíria, Jordánia, Libanon, vagy akár a szubszaharai régióban – a fejlesztésein keresztül próbálja majd a migrációs problémát kezelni, és ezen kell dolgozniuk a világ vezetőinek a következő hónapokban.

Európa és Magyarország számára is az egyik legfontosabb kérdés lesz a következő időszakban a bevándorlás, az, hogy hogyan tudjuk kezelni, hogyan tudjuk a kiváltó okait megszüntetni, és hogyan tudjuk Európa számára megoldani azt a kérdést, amely nagyon sok ország számára ma inkább gondot jelent mint előnyt.