Mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés volumene csökkent, így a mezőgazdaság kibocsátása az előző évhez viszonyítva 5,2 százalékkal volt alacsonyabb 2017-ben. A folyó termelőfelhasználás lényegében változatlan maradt; a bruttó hozzáadott érték és a munkaerő-ráfordítás csökkent – tájékoztatott a KSH.

Csökkent a növénytermesztés és az állattenyésztés volumene

A mezőgazdasági számlák rendszerének második becslése szerint a növénytermesztés kibocsátásának volumene 7,1 százalékkal elmaradt az előző évitől. A gabonafélék kibocsátása 16 százalékkal lett kevesebb a 2016. évi magas bázishoz képest, ezen belül a három legfontosabb gabonanövényünk kibocsátása is csökkent: a búzáé 6,4, az árpáé 12, a kukoricáé 22 százalékkal. A kukoricakibocsátás nagymértékű visszaesése az előző év kimagasló terméseredményével magyarázható.

Az ipari növények kibocsátása 3,5 százalékkal nőtt, amelyet főként a növénycsoport nagy részét kitevő napraforgó és repce volumenének 6,4, illetve 1,5 százalékos növekedése befolyásolt. A cukorrépakibocsátás 2,0 százalékkal emelkedett, míg a takarmánynövények volumene 2,8, a kertészeti termékeké 2,6 százalékkal lett kisebb. A burgonya betakarított területe tovább csökkent, kibocsátása 18 százalékkal lett kevesebb. A gyümölcstermesztés volumene is mérséklődött, az ágazat jelentős részét kitevő alma volumene 5 százalékkal volt kisebb.

Az élő állatok kibocsátása 4,5, az állattenyésztés teljes termelési volumene 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A szarvasmarha-kibocsátás stagnált, a baromfié és a sertésé csökkent. Az állati termékek közül a tej mennyisége minimálisan csökkent, a tojásé változatlan maradt, míg áruk növekedett; a tejé 22, a tojásé pedig 15 százalékkal.

A volumen csökkent, az árak nőttek

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 0,8 százalékkal csökkent, és 2568 milliárd forintot tett ki 2017-ben. A volumen 5,2 százalékos csökkenése mellett az árak 4,7 százalékkal nőttek. A növénytermesztési termékek, valamint az állatok és állati termékek árszínvonala is emelkedett, előbbi 2,9, utóbbi 8,9 százalékkal.

A kibocsátás volumenének változására főként a gabonafélék (–4,2 százalékpont) és az állatok (–1,0 százalékpont) voltak hatással.

A folyó termelőfelhasználás volumene minimálisan nőtt, míg árindexe kissé csökkent, így értéke összességében 0,5 százalékkal lett kevesebb a 2016. évinél.

A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 13, folyó áron 1,2 százalékkal csökkent.