Az Európai Bizottság új társasági jogi szabályokra tett javaslatot, melyek a vállalkozások összeolvadását, szétválását és belső piacon belüli mozgását érintik, valamint megkönnyítik a vállalkozások határokon átnyúló működését és az online megoldások használatát.

Az Európai Bizottság tájékoztatás szerint az új jogszabály révén több költségcsökkentő és időtakarékos online megoldást kíván bevezetni az európai vállalkozások számára, másrészt lehetőséget szeretne biztosítani a vállalkozók számára, hogy szabadon megválaszthassák, hol folytatják üzleti tevékenységüket, hogyan növekedjenek és szervezzék át társaságukat.

A javaslat közös uniós eljárásokat határoz meg a vállalkozások székhelyáthelyezésére, összeolvadására vagy szétválasztására vonatkozóan, amennyiben ezekre határokon átnyúló jelleggel kerül sor. Az új szabályok egyúttal biztosítják a munkavállalók jogainak megfelelő védelmét, és azt is garantálják, hogy a módosításokat ne lehessen kihasználni adócsalás vagy adóelkerülés céljára. Az új szabályok a vállalkozásalapítási eljárás és a vállalkozások működtetésének digitalizálásával ösztönzik majd a cégek növekedését.

Az új szabályok alapján a vállalkozások többek között egyszerűsített eljárás keretében helyezhetik majd át székhelyüket az egyik tagállamból egy másikba, és minden országban online jegyeztethetik be magukat, hozhatnak létre új fióktelepeket, és nyújthatnak be a cégnyilvántartásba dokumentumokat. (MTI)