Az idén négyezer tonna dohánytermés felvásárlásával számol a nyíregyházi Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt.

A november második feléig tartó felvásárlási szezonban napi száz tonna dohányt vesz át a termelőktől a legnagyobb hazai termeltető és felvásárló társaság – közölte Fekete Tibor, az ULT Magyarorszá gagronómiai igazgatója. Megerősítette, minden megtermett dohánylevelet átvesznek a szerződött gazdáktól, ami a dohányipar szabványa szerinti elvárásoknak megfelel. Az eddigi tapasztalatok szerint a megtermett dohányok minősége a tavalyival megegyező, vagy jobb is lehet.

A termés egy része még a földeken van, ezért a felvásárlási árakról az ULT vezetője egyelőre nem tudott nyilatkozni. Fekete Tibor ugyanakkor hangsúlyozta, az idei évre meghirdetett alapárak megegyeznek a tavalyival, de egy kedvezőbb minőségi összetétel és nagyobb termés mennyiség esetén a termelők felvásárlási átlagárnövekményt is elérhetnek az előző évihez képest. A Burley-dohányok felvásárlása – a termelők értékesítési szándéka és lehetősége szerint – várhatóan december elején kezdődik – tette hozzá az ULT Magyarország Zrt. képviselője.

A társaság 2016-ban a Virgina-fajta kilogrammjáért 555 forintot, míg a Burley esetében 467 forintot fizetett a termelőknek. Az ennél valamivel kevesebbet kínáló szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. az idén nyolc százalékos áremelést hirdetett meg, így ezzel elérik az ULT árait. A szolnoki Dofer augusztus közepén kezdte meg a 2017-es Virginia-dohánytermés felvásárlását.

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége korábban azt közölte, ebben az évben 3386 hektárra kötöttek termelési szerződést a felvásárló társaságok a gazdálkodókkal, ami húsz hektárral haladja meg az előző évit. Ebből 2300-2400 hektáron a Virginia, a maradékon pedig a Burley dohányfajtát termesztik. (MTI)