Néhány hónap leforgása alatt 25 ezer nyugdíjas tért vissza a munkaerőpiacra, így számuk elérte a százezret – mondta el Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese.

Folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akik nyugdíj mellett munkaviszonyban vállalnak kereső tevékenységet. Az adatokat ismertetve Tállai András államtitkár kifejtette: a múlt év végén 75 ezren szerepeltek a kimutatásban, az érintettek száma áprilisban már átlépte a százezret.

A folyamat legfontosabb mozgatórugója egy új adószabály lehet. Az év eleje óta a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasoknak már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk, ami 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek. Mindezt példával is szemléltette az államtitkár. Tavaly bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg a dolgozó nyugdíjas, miután levonták tőle a személyi jövedelemadót és a járulékokat. Mivel idén már csak az szja jön szóba, így az érintett – a példánál maradva – 85 ezer forinthoz juthat. Ez azt jelenti, hogy százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében – mondta Tállai András. Hozzátette: az új szabálynak éppen az a lényege, hogy a lehető legtöbb pénzt kapják kézhez fizetésükből a munkaerőpiacra visszatérő nyugdíjasok, ezért esetükben a legkisebb elvonást alkalmazza az állam.

A miniszterhelyettes a munkáltatók helyzetére kitérve úgy fogalmazott: a vállalkozásoknak óriási lehetőséget jelent a nyugdíjasok nagyszámú munkába állása. A korábban nyugdíjba vonult szakemberekkel olyan tapasztalat és tudás kerülhet a cégekhez, amely a legnagyobb hozzáadott értéket jelentheti. Különösen azokban a gazdasági ágazatokban igaz ez, amelyekben munkaerőhiány tapasztalható. De a vállalkozások azért is jól járhatnak, mert vaskos megtakarítással számolhatnak, ha nyugdíjasokat alkalmaznak. Ilyen esetben ugyanis a gazdasági szereplők mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól. A miniszterhelyettes azzal zárta szavait: mivel az új szabályok az alkalmazottaknak és a munkáltatóknak is igen kedvezők, könnyen elképzelhető, hogy további több ezer, esetleg több tízezer nyugdíjas vállal újra munkát. Ebből pedig csak profitálhat a gazdaság.

(Forrás: Magyar Nemzet, PM)