A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) jelentős része több mint 20 éves múltra tekint vissza, miközben az 5 év alatti cégek aránya elenyésző.

A KSH adatai szerint március végén több mint 535 ezer bejegyzett társas vállalkozás működött Magyarországon. A kkv-k állítják elő a bruttó hazai termék felét, és biztosítanak munkahelyet a foglalkoztatottak több mint kétharmadának. A K&H Bank Üzletet ide! vállalkozásösztönző programja keretében arra kereste a választ, átlagosan mióta működnek ezek a vállalkozások.  

A K&H 500 hazai kkv megkérdezésén alapuló felmérése szerint a cégek zöme már túl van a korai gyermekkoron. A vállalkozások legnagyobb része, 41 százaléka a húszas éveit tapossa – ismertette az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a bank kkv marketing főosztályának vezetője. Közel ugyanilyen arányban (39 százalék) vannak azok, amelyek több mint tíz éve működnek. Minden hetedik vállalkozás már elérte az iskolás, azaz a 6 éves kort, míg ennél fiatalabb cégekkel csak elvétve találkozhatunk (5 százalék). A hazai kkv szektor tehát nagyrészt stabil, viszonylag komoly múlttal rendelkező cégekből áll.

Ha a különböző árbevétel-kategóriákat nézzük, az látható, hogy a cégméret és a működési idő között nincs egyértelmű összefüggés. Ugyan a középvállalkozások között találjuk a legtöbb régi motorost, mivel közel felük több mint húsz éve működik, őket azonban a mikrovállalkozások (44 százalék) követik, míg a kisvállalkozásoknál ez az arány 36 százalék. Utóbbiaknál a legmagasabb azonban a tinédzser korban levő, azaz a 10-20 éve működő cégek aránya (48 százalék).

A különböző ágazatoknál nincs lényeges különbség a működési időt illetően. A szolgáltató és ipari szektorban szinte ugyanolyan arányban találkozhatunk 20 évesnél idősebb vállalkozásokkal, mint a nagy hagyományokkal bíró mezőgazdaságban, miközben a kereskedelemben inkább a 10-20 éves átlagéletkor jellemző (45 százalék). Ami a friss cégeket illeti, alig találunk maximum 5 éve működő vállalkozásokat: a kereskedelemben a cégek 7 százaléka, a szolgáltató szektor 6 százaléka, az ipar, építőipar 2 százaléka, míg a mezőgazdaság mindössze 1 százaléka van ebben a korban.

Egy év elején ismertetett elemzés szerint kismértékben ugyan, de nőtt a cégalapítási hajlandóság az elmúlt évben. Szám szerint több mint 26 ezer vállalkozást hoztak létre tavaly, 1300-zal többet, mint 2015-ben, de még ezzel együtt is minden új vállalkozásra közel két megszűnő cég jut. A növekedés mindenképpen örvendetes, a cégalapítási kedv azonban továbbra is viszonylag alacsony, így figyelni kell arra, hogy a kkv-szektor ne öregedjen el. Ehhez is segítséget nyújt a K&H Üzletet ide! vállalkozásösztönző programja, amelyben a lakossági igényekhez igazodó vállalkozási lehetőségeket, lokáció alapú gazdasági adatokat és a vállalkozás működtetéséhez adnak tippeket – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.