Magyarországon is elkezdték visszahívni a Volkswagen dízelbotrányában érintett autókat. A szakszervizekben elsőként az Amarok modelleket látják el új motorszabályozó szoftverekkel.

Magyarországon is megkezdődtek a Volkswagen kifogásolt dízelmotorjaival szerelt járműveknél a műszaki intézkedések a szakszervizekben, a korábban bejelentett ütemezésnek megfelelően elsőként az Amarok modelleket látják el új motorszabályozó szoftverekkel – közölte a konszern márkáinak importőre, a Porsche Hungaria (PH).

A közlemény a csoport wolfsburgi központja által kiadott információkra hivatkozva emlékeztet arra, hogy a Volkswagen január végén megkezdte a 2 literes dízelmotoroknál a műszaki intézkedések végrehajtását az Amarok modelleknél, majd márciusban a 2 literes TDI erőforrással szerelt Passatok következnek. A második negyedév végén kerülnek sorra az 1,2 literes dízelmotorok, és az akció utolsó fázisában, a harmadik negyedévben az 1,6 literes motorok.

Az EA 189 motorcsalád tagjain szoftverfrissítést hajtanak végre a szervizekben, emellett az 1,6-os motorok szívórendszerébe egy áramláskiegyenlítőt is beépítenek. Ezekkel a módosításokkal a járművek megfelelnek az Euro 5 kipufogógáz-szabvány teljesítéséhez előírt határértékeknek – hangsúlyozza a közlemény. Az akció első 10 napja során Magyarországon az érintett 600 Amarok 25 százalékát látták el a szoftverrel – közölte a Porsche Hungaria. Németországban például már a járművek több mint fele van túl a szoftverfrissítésen az első három hét alatt.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szeptember 18-án vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A VW elismerte, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autó emiatt csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban nem. A 11 millióból 8 millió kocsit az Európai Unióban adtak el. 

Magyarországon az importőr és a szerződött márkakereskedések értékesítési adatai alapján 35 283 dízelüzemű járműnél van szükség szervizre a károsanyag-kibocsátási jellemzők megfeleltetése érdekében. EA 189 típusú dízelmotorral van felszerelve Magyarországon 12 427Volkswagen személyautó, 4343 Volkswagen haszonjármű, 11 964 Skoda, 6014 Audi és 535 SEAT – közölte korábban a PH. (MTI)