Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitotta határaikat egymás állampolgárai számára – erősítette meg Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a hét elején abban állapodott meg a cseh és a szlovák kollégájával, hogy éjféltől azon magyar, szlovák és cseh állampolgárok számára teszik lehetővé országaikban való karanténmentes beutazást, akik tartózkodása a másik ország területén nem haladja meg a 48 órát.

Az egész nap folyamán zajló egyeztetéseket követően a szlovák kormány abba is beleegyezett, hogy oda-vissza átengedi területén a Csehország és Magyarország között utazó cseh és magyar állampolgárokat, ha nem töltenek 48 óránál többet Szlovákiában. Így elkerülhetővé vált az a megoldás, hogy a visszafelé utat Ausztria felé kelljen megejteni a magyar vagy a cseh állampolgároknak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy várható-e ilyen megállapodás Romániával is, Szijjártó Péter elmondta: Romániával egyelőre nem tárgyaltak a korlátozások feloldásáról, mert a két ország közötti epidemiológiai helyzet nincsen egyensúlyban. „Remélem, hogy hamarosan lesz lehetőség arra, hogy ilyen típusú tárgyalást folytassunk Romániával is. Nekünk is az az érdekünk, hogy a határon túli magyar közösség tagjai a legszorosabb kapcsolatot tudják tartani az anyaországgal, és a határmentén élő közösségek tagjai élő kapcsolatban lehessenek” – fogalmazott a miniszter.

(Forrás: MTI/KKM, fotó: Szigetváry Zsolt)