A fogyasztóvédelmi hatóság tavalyi ellenőrzései során az esetek 48 százalékában talált valamilyen szabálytalanságot a reklamációs jegyzőkönyvek kezelésében. Magyarországon elsőként egy startup, a Panaszkezelő.hu kínál átfogó, ingyenesen is elérhető támogatást a boltok számára e problémák megelőzésére.

A fogyasztóvédelmi hatóság legutóbbi jelentése szerint a reklamációs jegyzőkönyvekkel kapcsolatban feltárt hiányosságok 68 százaléka abból adódott, hogy egyáltalán nem is vettek fel jegyzőkönyvet, noha ezt rendelet írja elő. A többi esetben a jogszabályban felsorolt tucatnyi kötelező tartalmi elem valamelyike hiányzott: összességében a felvett jegyzőkönyvek 23 százaléka volt hibás.

Az elkövetett hibák többségükben banálisak: a hiányos jegyzőkönyvek 51 százalékát érintette például az a probléma, hogy nem tüntették fel benne azt a kötelező tájékoztatást, hogy az ügyfél jogvita esetén békéltető testülethez fordulhat. Szintén gyakran, az esetek 29 százalékában hiányzik a fogyasztó hozzájáruló nyilatkozata adatainak kezeléséhez, 27 százalékban pedig az igény rendezésének módját hagyták ki. De gyakori eset volt az is, hogy a fogyasztó neve, címe vagy éppen a bejelentés időpontja hiányzott a jegyzőkönyvből.

A Panaszkezelő.hu oldalt azért hozták létre, hogy a jövőben gyökeresen csökkenthető legyen ezeknek a problémáknak a gyakorisága – mondja Siklósi Máté fogyasztóvédelmi szakértő, a szolgáltatás ötletgazdája. A bárki által, az alapszolgáltatások tekintetében ingyenesen elérhető rendszert használóknak a jövőben nem kell tartaniuk a hibás jegyzőkönyvek miatt kiszabott bírságoktól. Használata nem igényel különösebb fogyasztóvédelmi tudást, sem bármilyen program külön telepítését: egy bolt a felületen korlátlan számú jegyzőkönyvet tud vezetni és felhőalapon tárolni, akár valamennyi kolléga is jogosultságot kaphat a használatára.

A Panaszkezelő.hu oldalán létrehozott jegyzőkönyvek hiánytalanul tartalmazzák valamennyi kötelező formai elemet. Hatósági címadatbázisa alapján a vásárló lakcíme alapján mindig automatikusan feltünteti a 20 békéltető testület, illetve az idéntől már fogyasztóvédelmi hatóságként is funkcionáló 197 járási hivatal közül az adott esetben illetékest. A jegyzőkönyv egy példányát jogszabály szerint haladéktalanul át kell adni vagy igazolhatóan el kell küldeni a vásárlónak. A Panaszkezelő.hu elektronikus jegyzőkönyvei könnyen elküldhető és nyomtatható PDF fájlként készülnek el.