A romániai fürdő- és gyógyturizmus fellendítése a legfontosabb célja Albert Tibornak, akit az ország üdülőtelepeit és fürdővárosait tömörítő szövetség elnökévé választottak.

Országos projekt kidolgozását sürgeti a fürdővárosok fejlesztésére Albert Tibor. Tusnádfürdő polgármesterét választották meg a romániai üdülőtelepeket és fürdővárosokat tömörítő szövetség elnökének – írja a Krónika.

Albert Tibor elmondta: a szövetséget is szeretné bővíteni, erősíteni, de elsősorban a romániai fürdő- és gyógyturizmus fellendítése a legfontosabb célja. Hangsúlyozta, szoros kapcsolatot, állandó párbeszédet alakítanak ki a bukaresti turisztikai minisztériummal, és sürgetik a fürdőváro­sokat érintő országos projekt kidolgozását.

„Az európai történések tükrében felértékelődik a romániai turizmus és ezen belül a gyógyturizmus. A biztonság fontos tényező, ezt figyelembe véve sok turista dönthet úgy, hogy a mi ajánlatainkat választja. Erre fel kell készülnünk” – szögezte le az elöljáró.

Rámutatott, már most előnyt élveznek a fürdővárosok különböző kormány- vagy uniós pénzek lehívásánál, például a Regionális Operatív Program 7.1 prioritási tengelyén pluszpontokat kapnak, de azt szeretnék, hogy kiemelten figyeljenek ezeknek a településeknek a fejlesztésére.

„A fürdővárosok általában kis települések, például Tusnádfürdőnek 1500 lakosa van, ám évente egymillió vendég veszi igénybe a különböző szolgáltatásokat. Ebből kiindulva, nemcsak az itt élők érdeke, hogy a település gyorsabb ütemben fejlődjön, hiszen a turizmus az egész nemzetgazdaságra jótékony hatást gyakorol. Ezért kérjük a kiemelt figyelmet, és több pénzt az országos fejlesztési alapból” – mondta a szövetség új elnöke.

Az egyesületnek 27 település a tagja, köztük az összes székelyföldi fürdőváros, ám tovább szeretné bővíteni, mert vannak még az országban olyan üdülőtelepek, amelyek nem csatlakoztak. Az új elnök szorgalmazza, hogy negyedévente találkozzanak, a következő megbeszélésre júniusban Tusnádfürdőn kerül sor, arra konkrét törvényjavaslatokat, módosító indítványokat dolgoznak ki, amelyek segítik a gyógyturizmus fejlődését.