Három éves fejlesztést követően elsőként Magyarországon lesz elérhető az OrthoSera Kft. új, ízületi regenerálódást segítő vérszérum-injekciója. Az Euroventures és társbefektetői az EU JEREMIE és a Svájci Hozzájárulás programok által nyújtott tőkével működő alapján keresztül fektetett százmilliós összeget a vállalatba.

A befektetésből a hazai és nemzetközi piacra lépést, valamint a vérszérum injekció további fejlesztését finanszírozzák majd. A fejlesztést vezető Dr. Lacza Zsombor ott van a kiemelkedő hazai kutatókat elismerő Gábor Dénes Díj idei kitüntetettjei között.

Világszerte ugrásszerűen fejlődik a regeneratív orvostudomány, amelynek egyik fő feladata, hogy megkopott, sérült porcainkat és ízületeinket gyógyítsa. Az Alliance for Regenerative Medicine adatai alapján az idei év első három negyedévében világszerte 9,3 milliárd dollárt költöttek e téren új terápiákra. Ez 168 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Erre az ígéretes területre lép most be a magyar OrthoSera Kft. új, a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben fejlesztett vérszérum-injekciójával. Az új orvosi eszköz abban segít majd a szakorvosoknak, hogy a betegekből kinyerjék, majd izolálják azt a vérszérumot, amelyet a betegnek visszaadva megduplázható a sérült porc regenerálódásáért felelős sejtek szaporodása.  Az injekció segítségével gyorsabban és hatékonyabban gyógyíthatóak lesznek többek között az ízületi kopások, a teniszkönyök, a felnőttkori lúdtalp, továbbá javulni fog a sebgyógyulás. „Az OrthoSera csapata egy valódi nemzetközi áttörés lehetősége előtt áll. Befektetésünkkel nekik és a nagy hagyományokkal rendelkező hazai orvostudománynak is szeretnénk további lendületet adni” – mondta Tánczos Péter, az Euroventures igazgatóságának elnöke.  A konzorciumhoz angyal befektetőként csatlakozó Várkonyi Attila, Szőke Márton és S. George Simon jelentős tapasztalattal rendelkeznek az élettudományi befektetések területén.

„A befektetés lehetővé teszi számunkra, hogy felgyorsítsuk a piacra lépésünket az új vérszérum injekcióval és további fejlesztéseket eszközöljünk a regeneratív orvostudomány területén. Létrehoztunk továbbá egy nagynevű és tapasztalt iparági szakértőkből álló tanácsadó testületet, akik segítik majd a tudományos és klinikai eredményeink realizálását” – mondta Dr. Lacza Zsombor, az OrthoSera Kft. idén Gábor Dénes díjjal kitüntetett ügyvezető igazgatója. A tanácsadó testület elnöke S. George Simon, az amerikai MesaGen vezérigazgatója, aki több mint 20 éve foglalkozik orvostudományi fejlesztésekkel és azok piacra vitelével. Mellette Florian Kemmerich segíti majd az OrthoSera munkáját. Kemmerich szakértője a regeneratív orvostudományi vállalatok felépítésének. Előzőleg többek között az Olympus Biotech International-t, a Small Bone Innovations-t (ma Stryker) és a B.Braun-t vezette.

Az OrthoSera új vérszérum injekciójának hatósági engedélyeztetése folyamatban van. Az orvosi eszköz várhatóan 2016 első negyedévétől lesz elérhető az ország vezető ortopédiai és sportsebészeti intézményeinél, az első klinikai felhasználást a tatai Kastélypark Klinikán tervezik indítani.