Szlovákiát és a környező országokat továbbra is veszélyezteti az afrikai sertéspestis. A veszélyes vírust a szabadon élő vaddisznók terjesztik.

A madárinfluenza után, amely nemrég veszélyeztette a baromfiállományt, megérkezett a következő veszélyes vírus. Most a sertések vannak veszélyben. A környező országokban már szedi áldozatait az afrikai sertéspestis – írja a hirek.sk.

Nemcsak a tenyésztőknek kell figyelmeseknek lenniük, hanem a vadászoknak is, mert a vírust a szabadon élő vaddisznók terjesztik.

Néhány évvel ezelőtt ezt a betegséget még egzotikus betegségnek tartották, csak Afrika bizonyos területein fordult elő. Ma Európa réme lett. Lengyelországban, a balti államokban és leginkább Ukrajnában terjed.

Az első megbetegedést június 26-án regisztrálták egy zlíni kórházban. A cseh szakemberek számára ez nagy meglepetés volt, mivel a fertőzésforrás akkortájt 400 kilométerre volt. Az érintett területet maximális mértékben izolálják, a vadászoknak fizetnek az elejtett vaddisznókért.

Az afrikai sertéspestis nem veszélyezteti az embereket, de az emberek például öltözetükkel átvihetik a fertőzést a házi sertésekre.

Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hivatal igazgatója szerint ha a fertőzés előfordul az állományban, akkor a teljes állomány pusztulása következik, ez pedig magas gazdasági veszteséget jelent.