A vártnál alacsonyabb inflációnak köszönhetően tovább csökkentette az irányadó jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,20 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. Az MNB utoljára tavaly július 22-én változtatott az alapkamat szintjén, akkor csökkentette a korábbi 1,50 százalékról a jelenlegi 1,35 százalékra.

Az Equilor szerint az MNB 10-15 bázispontonként őszre egy százalék közelébe mérsékelheti az alapkamatot, tovább folytathatja a megkezdett átalakításokat a bankközi piacon. A kamatfolyosót is módosította a monetáris tanács, a jegybanki betétre a kamat mértéke már negatív tartományba került, -0,05 százalékon áll, a három hónapos hitel kamatlába pedig 1,45 százalék. A jegybanki tartalékok kamatkondíciói is módosultak, támogatva a jegybanki szándékokat.

Tavaly decemberben a jegybank 1,7 százalékos éves átlagos inflációra számított 2016-ban és 2,6 százalékos árnövekedési ütemre 2017-ben. A GDP idén 2,5 százalékkal, 2017-ben 3 százalékkal bővülhet, állt a jegybank tavalyi év végi előrejelzésében. Ha az új előrejelzésben az inflációs várakozások jelentősen 1,5 százalék alá csökkennek, az kifejezetten erős jelzés lehet a következő hónapokban megkezdődő újabb kamatcsökkentési ciklust illetően.

Az EKB megkezdett monetáris lazítási ciklusa kedvező lehetőséget teremtett az MNB számára, hogy folytassa megkezdett programját, miközben az infláció továbbra is nyomott maradt. A magyar kötvényhozamok az EKB döntése által támogatott, kedvező nemzetközi környezetben megközelítik a 2015 októberében elért historikus rekordokat, miközben a külföldiek kezében lévő magyar állampapír-állomány csökkenése egyre inkább szembeötlő. A mostani kamatvágással még tovább csökkenhet a hozamszint.