A fejlesztők jelenleg Budapesten másfélszer, vidéken csaknem háromszor több új otthon kivitelezésén dolgoznak, mint egy éve, ám hiába pörgött fel a lakásépítés, az árak emelkedését egyelőre ez sem állítja meg. A fővárosban a legolcsóbb, külső kerületekben épülő lakások négyzetméterára is 400-500 ezer forint között van.

A fővárosi újépítésű társasházi lakások piacán 2016. szeptemberhez képest több mint másfélszeresére, 278-ról 446-re nőtt a fejlesztők által elindított projektek száma. Vidéken ezzel szemben – igaz alacsonyabb bázisról – közel háromszorosára, 100-ról 287-ra nőtt a számuk. Egy év alatt az új projektekben a lakásszám a fővárosban 71 százalékkal 28 400-ra nőtt, vidéken pedig 9100-ra, ami az egy évvel korábbi érték triplája.

Jelenleg a fővárosban az új építésű lakásprojektekben még megvételre kínált lakások száma 16 400, vidéki városokban 4850. A kínálati átlagár 641 ezer forintról 747 ezer forintra nőtt négyzetméterenként a fővárosban, a megyei jogú városokban 363 ezer forintról 382 ezer forintra. Az ősz folyamán további élénkülésre számít az ujotthon.hu és az Otthon Centrum.

Az újlakás piacon az árak tekintetében meglehetősen széles és dinamikusan növekvő a választék a fővárosban: a legolcsóbb (négyzetméterenként 350 ezer forint) és a legmagasabb áron (2,3 millió forint) kínált ingatlanok fajlagos ára közötti közel hatszoros a különbség. A vidéki városokban épülő lakásprojektekben viszont csak háromszoros: a legdrágább projekt kínálati átlagára 687 ezer forint négyzetméterenként, míg a legolcsóbb projekté 223 ezer forint.

A megyei jogú városok új lakás kínálatának fő adatai

Forrás: Otthon Centrum felmérés (2017 III. negyedév)

Az elmúlt időszakban egyre többet hallani az építőipari kapacitások szűkösségéről, ami jelentős mértékben hozzájárul az új építésű lakások árának növekedéséhez. Ezt tükrözi az a tény is, hogy az ujotthon.hu felmérése szerint összesen nem több mint hat projekt kínál még 400 ezer forintos, vagy ennél kedvezőbb fajlagos áron megvásárolható újépítésű társasházi ingatlant Budapesten, ezekben a felmérés időpontjában (2017. szeptember) mintegy 30 lakás volt csupán még eladatlan. A megfizethető árazású projektek jellemzően a peremkerületekben, Árpádföldön és Cinkotán (XVI. kerület), Kispesten (XIX. kerület), Rákospalotán (XV. kerület) és Soroksáron (XXIII. kerület) találhatók.

Vidéken ennél kedvezőbb a kép: egy év alatt mindössze 5 százalékkal nőttek a lakásárak a vállalkozók által épített társasházakban. Már 220 ezer forintos négyzetméteráron több vidéki városban is vásárolható újépítésű lakás: Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Hódmezővásárhelyen. Országosan a teljes kínálat 60 százaléka négyzetméterenként kevesebb, mint 400 ezer forintért megvásárolható.

Budapesten a négyzetméterenként 400 ezer és 500 ezer forint közötti ársávban kínált újépítésű társasházi lakásokat jellemzően a városhatárhoz közelebb találni: a III. kerület és Budakalász határában, vagy Újpest (IV. kerület) kertvárosi részén, illetve Alsórákoson (XIV. kerület). Pestszentlőrincen (XVIII. kerület), Rákospalotán (XV. kerület), Pesterzsébeten (XX. kerület), illetve a X. kerület Újhegy városrészében is számos projekt lakásaiból választhatunk ebben az árszegmensben.

Aki a városközponthoz kicsit közelebb keres új lakást ezen az árszinten már Angyalföldön vagy a VIII. kerületben, azon belül a Magdolna negyedben talál eladó újépítésű lakást. Közel négyszáz olyan lakás közül választhatunk az ujotthon.hu portál 2017. szeptemberi felmérése szerint ebben a kategóriában, amelyek a vételár megjelölésével szerepelnek az online hirdetési felületeken.

A vidéki városokban épülő, még eladatlan lakások 33,5 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. Sopronban a kínált lakások 80, Győrben 44, Debrecenben 35 százaléka. A többi városban az árszinten kapható lakások aránya ennél alacsonyabb, sőt a kisebb városokban az árak a legdrágább lakás esetében is az említett árszint alatt maradnak. 

A fővárosban kínált lakások 81 százalékát 500 ezer és 1 millió forint közötti négyzetméteráron kínálják a beruházók. Ezen az árszinten a XXIII. kerületen kívül, – ahol a legdrágább lakás négyzetméterára is ennél olcsóbb – minden kerületben kapható legalább egy lakás. Ugyanakkor a külső pesti kerületek, valamint a nívós Budai hegyvidéki és belvárosi kerületek esetében ez mindössze néhány lakást jelent. Külső pesti kerületekben, elsősorban a XV. XVI. XVII. XVIII. XX. kerületekben az árak ennél inkább kicsivel alacsonyabbak, míg az I. II. V. XII. kerületekben a legolcsóbb lakások fajlagos ára 1 millió forint körül kezdődik.      

Vidéken fél milliónál magasabb négyzetméteráron a lakások mindössze 6,6 százalékt kínálják a beruházók. A kínálat majdnem teljes egésze három városban Debrecenben, Győrben és Sopronban érhető el. Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon és Pécsett elvétve egy-egy nagyteraszos lakás négyzetméterára haladja meg a fél millió forintot, de a többi városban kivétel szintjén sem találni az említett árszinten lakást csak alacsonyabb áron.

A fővárosban az ujotthon.hu felmérése alapján mintegy négyszázötven lakás érhető el egymillió forintos négyzetméterár felett, zömében a II. kerületben – Pasaréten, Szemlőhelyen, Törökőr és Zöldmál városrészekben – a XII. kerületben, Svábhegyen, Orbánhegyen, Farkasvölgyben. Ebben a kategóriában a XI. kerületi Gellérthegyen és Madárhegyen is akadnak, jellemzően kis lakásszámú projektekben eladó luxuslakások

A legdrágább lakások másik fókuszterülete Budapesten a pesti belváros: az V. kerület (Belváros és Lipótváros), a VI. és VII. kerület Nagykörúton belüli részei (Belső-Terézváros, Belső-Erzsébetváros), de a XIII. kerületi Újlipótvárosban és Vizafogón is elérhető magas presztízsű és ennek megfelelően drága újépítésű lakás. Tavaly szeptemberben a legdrágább lakásért 1,4 millió forintot kértek négyzetméterenként, idén szeptemberben a rekorder 3,5 millió forintos négyzetméteráron eladó. Az V. kerületi Petőfi Sándor utcában található 135 négyzetméteres öt szobás lakás, melyhez egy 80 négyzetméteres erkély is tartozik.