Május 25–26-án, a Bálnában rendezik meg – immár második alkalommal – az „Álláshely – Lehetőséget mindenkinek!” kkv-állásbörzét a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és Budapest Főváros Kormányhivatala szervezésében.

Kiss Zoltán: kiváló lehetőség minden kkv-nak

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Kiss Zoltán, a BKIK elnöke (képünkön középen) elmondta: az „Álláshely – Lehetőséget mindenkinek!” börze kiváló lehetőséget kínál a kkv-knak, amelyeknek döntő többsége nincs felkészülve és nincsenek külön forrásai sem a hr-feladatokra. A rendezvény tavaly debütált: egy évvel ezelőtt több száz kiállító több mint 5000 munkalehetőséget mutatott be, amelyekre mintegy 10 ezer látogató volt kíváncsi.

Az állásajánlatokon túl számos programot kínál a rendezvény – hangsúlyozta Kiss Zoltán. Az előadásokon, workshopokon, beszélgetéseken szó esik majd tárgyalástechnikáról, a generációk együttműködéséről, az alkalmazottak motiválásának fortélyairól és munkajogi kérdésekről is.

A BKIK nemrégiben megválasztott elnöke emlékeztetett: egyik fő célkitűzése, hogy a fővárosi kkv-szektornak nyújtott kamarai szolgáltatások köre bővüljön, az kkv-állásbörze is ezt a célt szolgálja.

Az állásbörzén munkalehetőséget kínáló kkv-k jellemzően a fővárosi társaságok, de a kiállítók között számos nagyvállalat is lesz, amely nem csupán a fővárosban kínál álláshelyeket – mondta el egy újságírói kérdésre válaszolva Kiss Zoltán.

Szalai Piroska: azonnal igent mondtunk

Amikor tavaly felkértek bennünket, első szóra vállaltuk, hogy részt veszünk a kkv-állásbörze megszervezésében – mondta el Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke (képünkön balra). A hazai foglalkoztatásban a főváros és a fővárosi kkv-k is meghatározó szerepet játszanak – hangsúlyozta az elnök. Ezt támasztja alá, hogy minden 5. magyarországi alkalmazott Budapesten él, minden 4. magyarországi alkalmazottat budapesti társaság foglalkoztat – és minden 8. magyarországi alkalmazottnak budapesti kkv ad munkát.

A fővárosban a 15–64 évesek körében tavaly 69,2 százalékos volt a foglalkoztatottsági ráta, ez Magyarországon Vas megye után a második legjobb mutató. Bécsben és Ljubljanában a budapestinél alacsonyabb, Pozsonyban, Varsóban, Prágában és Berlinben ugyanakkor magasabb a ráta.

Budapesten tavaly a KSH adatai szerint 793 ezer fő volt foglalkoztatott (376 ezer nő és 417 ezer férfi), 92 ezerrel többen, mint öt évvel ezelőtt. Ebben a munkanélküliség csökkenése mellett a Munkahelyvédelmi Akcióterv intézkedései is szerepet játszottak – hangsúlyozta Szalai Piroska, emlékeztetve: az akcióterv által bevezetett járulékkedvezményeket közel 900 ezer foglalkoztatott után veszik igénybe a foglalkoztatók.

2015-ben a statisztikai hivatal 427 ezer önfoglalkoztatót tartott számon, ami az összes foglalkoztatott több mint 10 százaléka – ismertetett még egy adatot az elnök. Ez a ráta uniós szinten nem unikális, az azonban igen, hogy a magyarországi önfoglalkoztatók körülbelül felének alkalmazottjai is van.

György István: fontos a foglalkoztatás növelése

Budapest Főváros Kormányhivatala foglalkoztatási főosztályának kiemelt feladata, hogy találkozási pontokat biztosítson az álláskeresők és az álláshelyet kínáló vállalkozások között – hangsúlyozta György István kormánymegbízott (képünkön jobbra). A főosztály évente több állásbörzét szervez, amelyek közül az „Álláshely – Lehetőséget mindenkinek!” abban egyedülálló, hogy itt zömében kkv-s munkalehetőségekkel találkozhatnak az álláskeresők – tette hozzá.

A magyar gazdaság prosperitása szempontjából a foglalkoztatás növekedése kiemelt jelentőséggel bír. Ha ugyanis a terhek több ember vállán nyugszanak, akkor jobban eloszthatók és csökkenthetők is – magyarázta György István.

A kormánymegbízott elmondta: a fővárosban jelenleg 29 030 regisztrált álláskereső van, közülük 2563-an 25 év alattiak, a 25–50 évesek 14 987-en, az 50 felettiek 11 480-an vannak.

Ilyen volt az első

Tavaly június 9-én és 10-én rendezték meg első ízben a kkv-állásbörzét. A megnyitóról készült beszámolónk itt olvasható, a rendezvényről szóló riportunk pedig itt.

KamaraOnline

Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt