Noha a munkanélküliség Szlovákiában történelmi minimumot ért el, nem csökkennek az országban a regionális különbségek.

Szlovákiában vannak kitűnő járások, amelyekben alacsony a munkanélküliség, azokat követik az átlagos járások, amelyekben a munkanélküliség aránya az átlag körül mozog. A harmadik csoportba a nagyon rossz járások tartoznak, ahol a munkanélküliség az átlagérték 1,4-1,6-szorosa körül alakul – mondta Michal Páleník, a Foglalkoztatottsági Intézet munkatársa.

A növekvő gazdaságnak új munkahelyeket kellene generálnia a következő hónapokban. Így várhatóan tovább csökken majd a munkanélküliség, bár lassúbb tempóval – írja a hirek.sk. Az Unicredit Bank elemzője, Ľubomír Koršňák szerint, ha minden szabad munkahelyet a munkaügyi hivatalokban nyilvántartott hazai munkanélküliekkel töltenének be, a munkanélküliség mértéke 3,37 százalékra csökkenne.

Koršňák szerint ez a forgatókönyv nem valószínű, amivel Páleník is egyetért. „Ezt nem lehet 50 évnél rövidebb idő alatt elérni. Még mindig sok olyan ember van, aki gazdasági szempontból nem aktív, nincs benne a nyilvántartásban és nem is keres munkát” – állapította meg Páleník.

Idén októberben a munkanélküliség mértéke 6,14 százalék volt. Az előző hónaphoz képest ez a szám 0,28 százalékponttal csökkent, az egy évvel korábbi adatokhoz képest pedig 2,94 százalékponttal volt alacsonyabb.