Akkora a munkaerőhiány Romániában, hogy gyakorlatilag nincsenek elbocsátások, miközben a nyári idénymunkákat nincs, aki elvégezze.

Nyáron különösen növekszik a kereslet a munkaerő iránt: a vendéglátóiparban, az építkezéseken, a mezőgazdaságban is igény lenne több munkavállalóra, ám nincs kiket alkalmazni – írja a Krónika.

A külföldi ajánlatok tovább nehezítik a romániai vállalkozók helyzetét. A vakációzó fiatalok eközben csak félmegoldást jelentenek, hiszen alig néhány hétre vállalnak munkát, mire betanulnak, tovább is állnak.

„Kovászna megyében a múlt hónapban mindössze 300 munkanélküli volt nyilvántartásban, ennél sokkal nagyobb a kereslet, állandó alkalmazottat is nehéz találni, idénymunkást szinte lehetetlen” – mondta Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója.

Gyakorlatilag nincsenek elbocsátások, a munkaadók jobban megbecsülik a jó szakembereket, vagy egymástól próbálják elcsábítani őket.

„Minden területen akkora a munkaerőhiány, hogy néhány hónapra már nem lehet találni munkavállalókat” – erősítette meg Édler András.

A Kovászna megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke emlékeztetett, néhány évvel ezelőtt még az építőiparban, a turizmusban is előfordult, hogy időszakosan elbocsátották az alkalmazottakat, majd tavasszal, amikor beindult a szezon, újra felvették őket. Ma már erre nincs lehetőség, megváltoztak a trendek.