A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak, azonban már látható, hogy középtávon a most feltörekvő márkák lesznek keresettek – vélekedik Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatója.

Idézik a Datahouse adatait, amely szerint Magyarországon március végéig 226 199 használt gépkocsi cserélt gazdát, 12,9 százalékkal több az elmúlt év azonos időszakában regisztráltnál. A legnépszerűbb márka az Opel, a Volkswagen és a Suzuki volt, sorrendben 10,7, 10,3, valamint 8,2 százalékos részesedéssel az eladásokban. Eddig a legerősebb hónap a március volt 76 788 adásvétellel, 5,3 százalékkal haladva meg a piac tavalyi harmadik havi teljesítményét.

Jelenleg az átírásokat az alsó-közép kategória vezeti 64 204 darabbal (28,38 százalék), kisautókból 47 797 darabot adtak el (21,13 százalék), felső-közép kategóriás járműből 32 086-ot (14,19 százalék).

A használtpiac legkeresetteb modelljei évek óta nagyjából ugyanazok, és az átírások adatai szerint ezek többnyire tizenéves autók – mutatott rá Tóth Péter. Kiemelte: a SUV kategória Magyarországon is vitathatatlanul népszerű.

Kitért arra az európai uniós tendenciára, miszerint az elmúlt másfél évben a használt elektromos és hibrid autók ára jóval gyorsabban és nagyobb mértékben csökkent, mint a belsőégésű motorral ellátott modelleké. Ezt Tóth Péter részint a még mindig jellemző töltési nehézségekkel, valamint a kiváró vevői magatartással magyarázta. Az elektromos technológia intenzív fejlődésének időszakában ugyanis sok vevő gondolkozik úgy, hogy pár év múlva nagyobb hatótávú járművet tud venni, és ez a kivárás a használtautó-árakra is negatívan hat. Egyidejűleg egyre több márka jelenik meg új elektromos modellekkel, ami a használtjármű-piacon is árversenyt idéz elő.

(Forrás: MTI)