A hazai lakás-takarékpénztárak összesített betétállománya tizedével, 620 milliárd forint közelébe növekedett tavaly, vagyis a szektor változatlanul kiegyensúlyozott teljesítményt mutat. A bővüléshez több tényező is hozzájárult: a vonzó konstrukció éppúgy, mint az alacsony kamatkörnyezet – írja a Világgazdaság.

Tavaly is igen jó évet produkáltak a hazai lakás-takarékpénztárak: az MNB Aranykönyv nevű összesítése szerint a négy szereplő összesített mérlegfőösszege 10,75 százalékkal, 679 milliárd forintra emelkedett, miközben a betétállomány 10,6 százalékkal, 617,2 milliárd forintra nőtt – olvasható a Világgazdaságban.

A közelmúltban megjelent két új szereplő egyelőre nem állította feje tetejére a piacot: az Aegon lakástakarékja 350 millió forint környéki betétállománnyal rendelkezett tavaly, az Erste Lakástakarék pedig 20,1 milliárddal. 

A lakástakarékoknak a bankszektoron belül feltűnően stabil teljesítményét több tényező is indokolja. Az egyik maga a konstrukció nagy vonzereje: ennek lényege, hogy a legalább négyéves megtakarítási időszakban az állam harmincszázalékos, legfeljebb évi 72 ezer forintos támogatást nyújt, amelyhez akár 3 százalékos éves betéti kamat is társulhat.