Jelentősen bővíthetőek a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok – hangsúlyozta Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgató-helyettese az MNKH által, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök budapesti látogatása alkalmából szervezett magyar-egyiptomi üzleti fórumon.

Egyiptom egyebek mellett a mezőgazdaság, az állattenyésztés, a járműgyártás, azon belül is az ehhez kötődő alkatrészgyártás, a vízrendszerek és a vízkezelés, illetve a gyógyszergyártás területén nyújt számos üzleti lehetőséget a magyar cégek, üzletemberek számára. Kun Gábor (képünkön; fotó: MNKH) kiemelte: az elmúlt 4 év során, 2012-2016 alatt a magyar export közel megduplázódott, 30 milliárd forintról 56 milliárd forintra emelkedett.

Az MNKH vezérigazgató-helyettese elmondta: a 90 millió lakosú Egyiptom Észak-Afrika egyik legjelentősebb gazdasága. A magyar cégek elsősorban a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben a technológiai fejlesztésekkel, a vetőmagok szállításával, a vízgazdálkodás terén a Nílus vizének ivóvízzé alakításával tudnának részt venni az egyiptomi gazdaság fejlesztésében. Emellett az egyiptomi turizmus területén is nagy lehetőségek állnak a magyar cégek előtt.

Sarif Musztafa al-Dzsabali, az egyiptomi üzletember-delegáció vezetője közölte: Egyiptom a közelmúltban új befektetési törvényt fogadott el, ennek hatására 3 év alatt mintegy 965 milliárd egyiptomi font (mintegy 40 milliárd dollár) befektetést hajtottak végre külföldiek az országban. (MTI)