Magyarországon kormányrendelet írja elő a vagyoni biztosíték meglétét utazásszervezők számára, melyet évente egy alkalommal, október 31-én lehet megújítani.

A vagyoni biztosíték Európa-szerte elterjedt biztosítási forma, amely a vétlen felet védi a jogalkotó rendelkezése alapján, valós kockázatoktól. Sokszor a nem várt helyzet, a csőd vagy fizetésképtelenség nem feltétlenül az utazásszervező hibája, vagy bűnös magatartása miatt következik be – olvasható a Mabisz honlapján.

Ennek három formája van ma Magyarországon: a hitelintézettel kötött garanciaszerződés, a pénzbeli letét és a biztosítóval kötött biztosítási szerződés.

A biztosítók között ezen a területen nem dúl olyan kiélezett árverseny, mint a szintén ősszel zajló kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban. Ennek oka, hogy ezen a területen csak olyan biztosítók tevékenykednek, amelyek foglalkoznak utasbiztosítással is.

Ugyanakkor van kockázat is az utazásszervezésben, hiszen csak Magyarországon több mint másfél milliárd forint kárkifizetést teljesítettek a biztosítók az elmúlt 10 évben, ami az 500-550 vállalkozásból álló iparágra vetítve komoly összegnek tekinthető.