Az Európai Parlament megnövelné a használati tárgyak, például a mobiltelefonok élettartamát, ehhez pedig környezetbarát terméktervezésre és könnyen cserélhető alkatrészekre van szükség.

Az Európai Parlament (EP) környezettudatos tervezésről szóló jelentése szerint a lehető legtöbb termék tervezésénél figyelembe vennék az olyan környezetvédelmi szempontokat, mint az energiatakarékosság. Ennek köszönhetően a már a meglévő, többek közt számítógépekre és a háztartási gépekre vonatkozó szabályokkal 2020-ig háztartásonként évi 490 eurót spórolhatunk a villanyszámlán.

Az EP arra kéri az Európai Tanácsot, hogy a szabályok az energiatakarékosságon túl az alapanyagokra, a tartósságra, a szétszerelhetőségre, a szervizelhetőségre és az újrahasznosíthatóságra is térjenek ki.

Környezetvédelem és takarékosság

Egy átlagos európai kétévente cseréli le a mobiltelefonját, mivel az elromlott alkatrészek külön cseréje túl drága vagy egyáltalán nem megoldható.
Ráadásul ma a mobiltelefonok gyártásánál használt számos ritka nyersanyag, például a volfrám, a kobalt, a grafit és az indium kevesebb mint öt százalékát hasznosítják újra, így a szabályozás nem csak környezetvédelmi, de gazdasági szempontból is fontos lenne. Ezzel Európa egy lépéssel közelebb kerülne a körkörös gazdaság megvalósításához, ahol a termékek nem egyszeri felhasználásra készülnek.

A parlament tavaly júliusban azt is indítványozta, hogy határozzák meg a termékek élettartamára vonatkozó minimum követelményeket, illetve foglalkozzanak az úgynevezett tervezett elavulás kérdésével, szorítsák vissza azt a gyakorlatot, hogy egyes gyártók szándékosan helyeznek el hibákat a termékeikben, amelyekkel csökkenti azok élettartamát.

A jelentést május 30-án, szerdán vitatják meg az EP-képviselők a plenáris ülésen, Strasbourgban. A szavazásra másnap kerül sor. (EP)