Örülhetnek a Pink Floyd-rajongók: 27 lemezes kiadvány jelenik meg novemberben a zenekar korai, 1965 és 1972 között készült hang- és filmfelvételeiből.

A doboz hétórányi korábban kiadatlan élő felvételt és több mint 15 órányi videót tartalmaz CD-ken, DVD-ken és Blue-rayeken. A kiadványon először érhető el hivatalos formátumban két Syd Barrett-dal, a Vegetable Man és a Scream Thy Last Scream – írta internetes oldalán a The Guardian című londoni lap.

A pszichedelikus rock legfontosabb együttese 1965-ben alakult Londonban. Roger Waters basszusgitáros-énekes, dalszerző 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért. A Pink Floydot végül David Gilmour gitáros, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább. Az induláskor meghatározó és 1968-ig tag Syd Barrett gitáros-énekes 2006-ban, Wright 2008 szeptemberében hunyt el.

A november 11-én megjelenő doboz kincsei közé tartozik az 1967 októberében rögzített nyolc szám, amely kimaradt John Latham filmrendező Speak című rövidfilmjéből. Ezek a felvételek még kalózkiadványokon sem voltak eddig elérhetőek. Szintén rendkívül izgalmas az a Barrett-dal, az In the Beechwoods, amelyet eredetileg a Floyd második lemezére, az 1968-as A Saucerful of Secretsre szántak, és a rajongók számára eddig csak egy rövidített verziója volt ismert.

A doboz hét könyvszerű kivitelű eleme külön-külön is megvásárolható lesz, kivéve a hetedik, bónusz részt. Ezen korai BBC- és koncertfelvételek mellett három, a Pink Floyd zenéjével készült film is helyet kap: a Peter Sykes által rendezett The Committe (1968), valamint Barbet Schroeder két mozija, a More (1969) és a La Vallée (1972). A dobozban a CD-k, DVD-k és Blue-rayek mellett poszterek, fotók és kislemezreplikák is lesznek.

A kiadvány ára rendkívül borsos, jelenleg több mint 140 ezer forintnak megfelelő összegért előrendelhető. A kispénzűekre gondolva megjelenik egy 2 CD-s változat is – a legnagyobb kincsek nélkül. (MTI)