A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint óriási eredményeket hozott idén a feketegazdaság elleni küzdelem és a béremelési folyamat, tíz hónap alatt 720 milliárd forinttal több folyt be közterhekből.

Tállai András a Magyar Időknek nyilatkozva azt mondta, az adóbevétel úgy nő, hogy folyamatosan csökkentik az adókat. Már a magyar társasági adó a legalacsonyabb az Európai Unióban, és a személyi jövedelemadó mértéke is az egyik legkisebb.

A legújabb adatok szerint január eleje és október vége között több mint tízezer milliárd forint folyt be az államkasszához a legfontosabb közterhekből, vagyis a társasági és a jövedéki adóból, az általános forgalmi adóból (áfából), a járulékokból, a szociális hozzájárulási adóból, valamint a személyi jövedelemadóból. Ez 720 milliárd forinttal több, mint a tavalyi esztendő azonos időszakában.

Az adatok mögött meghúzódó folyamatokat az államtitkár értékelte a lap kérésére. Két fő tényezőre mutatott rá: a feketegazdaság visszaszorítására, valamint az adócsökkentéssel egybekötött béremelésre, munkahelyteremtésre.

Magyarország az elmúlt években hatalmas lépéseket tett a feketegazdaság letöréséért – mondta Tállai András, aki szerint nem véletlen, hogy az online pénztárgépek rendszere és a közúti áruszállítást ellenőrző elektronikus adóhatósági szisztéma iránt más államokból is érdeklődnek. Idén nyáron kezdte meg éles működését a harmadik nagy rendszer, az online számlázás.

A három elektronikus megoldás kiegészíti egymást, olyan hálót alkotva, amelyen nemigen tudnak átbújni az adócsalók – emelte ki, megjegyezve: idén tíz hónap alatt 440 milliárddal több áfa folyt be, mint tavaly. A társadalombiztosítást megillető összegek emelkedése tíz hónap alatt megközelítette a kétszázmilliárd forintot.

(Forrás: MTI/Pénzügyminisztérium)