A Katica Tanyafenntartható élményközpont a „vállalatirányítás (mikro- és kisvállalkozás)” kategóriában megnyerte az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díját.

Az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díjának 2016–2017. évi nyerteseit október 27-én, az észtországi Tallinnban hirdették ki.

Az idei év nyertesei:

  • Katica Tanya (Magyarország), fenntartható élményközpont: a „vállalatirányítás (mikro- és kisvállalkozás)” kategóriában;
  • CMS Window Systems (Egyesült Királyság), piacvezető cég az energiahatékony nyílászárók gyártása terén: a „vállalatirányítás (közép- és nagyvállalkozás)” kategóriában;
  • Hydromx International A.S. (Törökország), innovatív energetikai megoldásokat szolgáltató vállalkozás: a „termékek és szolgáltatások” kategóriában;
  • M2i Life Sciences (Franciaország), piacvezető cég Európában a peszticidmentes növényvédelem terén: az „eljárási innováció” kategóriában;
  • HiPP-Werk Georg Hipp OHG (Németország), bébiételgyártó: a „vállalkozás és biológiai sokféleség” kategóriában;
  • Fairphone BV (Hollandia), a világ első etikus okostelefonjainak gyártója és forgalmazója: a „nemzetközi együttműködés” kategóriában.

A hat nyertest a 24 döntős közül választották ki. 21 országból összesen 148 vállalkozás szállt versenybe a díjért, mellyel olyan vállalkozások munkásságát ismerik el, amelyek az anyagok és az energia hatékony felhasználásával intelligensebb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek ki, s hozzájárulnak ezzel a gazdaság innovatívabbá és fenntarthatóbbá tételéhez.

A környezetkímélő áruk és szolgáltatások ágazata egyre növekszik, és ezt a folyamatot az utóbbi évek gazdasági lassulása sem tudta megtörni. A környezetvédelmi iparágakban jelentős potenciál rejlik, nemcsak az EU-n belüli élénk keresletnek köszönhetően, hanem – hála a globális piacok folyamatos bővülésének – az export területén is.

A „vállalatirányítás (mikro- és kisvállalkozás)” díj

A magyarországi Katica Tanya nyerte el a díjat. A vállalkozás jól szemlélteti, hogy az idegenforgalmi szolgáltatások lehetnek egyszerre nyereségesek és fenntarthatók. A minden évben 65 ezer látogatót vonzó Katica Tanya több pilléren nyugvó fenntarthatósági modellen alapszik. Az élményközpont az energiaszükségletének 80%-át fenntartható forrásokból – napelemek révén és biomasszából – fedezi. A zsűri kedvezően értékelte a vállalkozás társadalmi elkötelezettségét is: bevezették ugyanis a hulladékkal való fizetés elvét, ami azt jelenti, hogy a látogatók a belépőjegyük árának egy részét háztartási hulladék, pl. papír leadásával is kiegyenlíthetik.

A „vállalatirányítás (közép- és nagyvállalkozás)” díj

Ezt a díjat az egyesült királyságbeli CMS Window Systems­­ kapta a CMS Innovation Hub létrehozásáért: ez a kereskedelmi innovációs központ egyben az energiahatékony és fenntartható építőipari termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos tájékoztatás és képzés helyszíneként is szolgál. A vállalkozás székhelye egy használaton kívül helyezett és lebontásra ítélt raktárépület, amely az átalakítása előtt a legalacsonyabb, „G” energiahatékonysági besorolással rendelkezett, ma már azonban az energiatakarékosság ékes példája. Az épület kőzetgyapot-szigetelésű, hőtani szempontból magas teljesítményű ablakokkal és ajtókkal, energiatakarékos világítással és IT-eszközökkel van felszerelve, továbbá hővisszanyerő klímaberendezés üzemel benne.

A „termékek és szolgáltatások” díj

Ezt a díjat a fenntartható fejlődéshez jelentősen hozzájáruló új gyártási technológiát kidolgozó és alkalmazó cégeknek ítélik oda. A törökországi Hydromx International az általa kifejlesztett energiahatékony hőátadó fűtő- és hűtőfolyadékért nyerte el a díjat. Ez az innovatív közeg a víznél hatékonyabban adja át a hőt, és ezáltal akár 35%-kal csökkentheti az energiafogyasztást. Ez a megoldás ráadásul jelentős replikációs potenciállal rendelkezik.

Az „eljárási innováció” kategória

Ebben a kategóriában a környezetvédelmi díj nyertese a franciaországi M2i Life Sciences, amely környezetbarát és hatékony megoldást fejlesztett ki a növényvédelem terén bizonyos rovarokkal és más kártevőkkel szemben. A módszer a szaporodási feromonok használatán alapszik. A fenyő-búcsújáró lepkék elleni technológia abból áll, hogy feromon hatású gélt helyeznek festékpisztoly-lövedékekbe, majd azokat kilövik olyan fákra, ahol ezek a lepkék élnek. Ennek a módszernek a használatával drasztikus mértékben sikerült csökkenteni a kártevő előfordulását Franciaországban.

A „vállalkozás és biológiai sokféleség” kategória

A HiPP-Werk Georg Hipp OHG kapta ezt a díjat annak a kiváló eredménynek az elismeréseként, amelyet a németországi székhelyű cég a biodiverzitás csökkenésének fékezése és a természetes ökoszisztémák megóvása terén ért el. 20 éve bevezetett fenntarthatóság-központú vállalatirányítási modellje révén a cég a biológiai sokféleség megóvását célzó munkafolyamatokat beemelte tevékenységének minden részterületére, a teljes ellátási lánc mentén.

A „nemzetközi együttműködés” kategória

Ebben a kategóriában a díj azokat a vállalatokat jutalmazza, amelyek aktívan elősegítik a tudás és a technológia megosztását a nemzetközi ágazatközi partnerségekben, és ezzel hozzájárulnak a fenntartható növekedéshez a fejlődő országokban. Az idei év nyertese a Fairphone, egy hollandiai székhelyű szociális vállalkozás, amely az elektronika területén munkálkodik a méltányos gyártási folyamatok és a tisztességes kereskedelem előmozdításáért. A világ első etikus okostelefonjainak gyártójaként és szállítójaként a díjnyertes cég a berendezések előállításához szükséges nyersanyagokat olyan forrásokból szerzi be, amelyek a helyi gazdaság javát is szolgálják. Így például a Fairphone a Kongói Demokratikus Köztársaság konfliktusmentes övezeteiből származó ónt és tantált, valamint méltányos kereskedelemből származó perui aranyat használ fel. A cég emellett az etikai és környezetvédelmi szempontoknak megfelelő volfrám beszerzésével is foglalkozik.