Biztonságos társadalom és környezet, illetve ipar és digitalizáció témakörében összesen 760 millió forint támogatást nyert el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az idei Tématerületi Kiválósági Programban.

Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára elmondta: a Tématerületi Kiválóság Program idei költségvetése 15 milliárd forint volt, ebből a keretből 55 projekt megvalósítását támogatják, amelyek 26 egyetemhez és állami kutatóintézethez köthetőek.

A programba négy tématerülettel – egészség, kultúra és család, biztonságos társadalom és környezet, valamint ipar és digitalizáció – pályázhattak a szervezetek. A Tématerületi Kiválóság Programban tavaly és idén is 15 milliárd forint, jövőre pedig újabb 8 milliárd forint áll majd rendelkezésre alkalmazott és alapkutatások fejlesztésére – mondta a helyettes államtitkár.

Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kutatóintézet ügyvezető igazgatója elmondta: a 760 millió forintos támogatásnak köszönhetően naprakész kutatás-fejlesztési szolgáltatásokat tudnak kialakítani a kis- és a közepes vállalkozások (kkv) számára. Ez azért fontos, mert az intézet megalakulása óta az iparvállalatok, többek között kkv-k mérnöki problémáinak megoldásában nyújt segítséget, alkalmazott kutatás-fejlesztést végez. Hozzátette, egyéves projekt keretében a támogatás felhasználásával két fő témán fognak dolgozni.

Az egyik területen a fémek, többek között fémhabok, fémbevonatok, fémalapú kompozitok (fém és valamilyen más anyag összevegyítése) vizsgálatával foglalkoznak. Ezen belül nagy hangsúlyt helyeznek a 3D fémnyomtatásra, más néven a lézerszinterezésre is. Mindez az ügyvezető igazgató szerint prototípusok előállításánál lehet hasznos, főként a járműiparban.

A másik téma biológiai kötődésű. A kutatóintézet a kezdetek óta végez mikrobiológiai kutatásokat, algákkal és baktériumokkal összefüggésben. Ezek a kutatások a támogatásnak köszönhetően a drónok használatával egészülnek ki. A drónok segítségével nagy területen tudnak majd talajvizsgálatokat végezni, ami elsősorban a környezetvédelem és az agrárium számára lesz hasznos.

Grasselli Norbert elmondta, a kutatóintézet 26 éve működik, körülbelül 200 embert foglalkoztat, a dolgozók nagy része mérnök, laboráns és technikus. A kutatóintézetnek Budapesten, Miskolcon, Egerben, Szegeden és Kecskeméten is van telephelye.

(Forrás: MTI/ITM)