Júliusban az üzletek, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi boltok forgalma 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteké 7,5, míg a benzinkutaké 3,4 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,8 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8 százalékkal csökkent – közölte a KSH. Növekedtek az eladások a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (14 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (13 százalék), a használtcikk- (12 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,0 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (3,0 százalék). A forgalom volumene lényegében nem változott a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 24 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 3,4 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,9 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 901 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az idei első hét hónapban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 3,9 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.