Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, kik és hol számíthatnak a szokásosnál nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre az augusztus 6-ával kezdődő 32. héten.

Környezetvédelmi termékdíj ellenőrzés

A NAV megyei fővárosi igazgatóságai július 9-től a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés szabályszerű teljesítését vizsgálják.

Kiemelt ellenőrzések a fővárosban

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. június 11-től országos akció keretében fokozott jelenléttel, megerősített kapacitással, több száz revizor és pénzügyőr részvételével összehangoltan ellenőrzi a fővárosban működő kereskedőket. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik. Az ellenőrök megjelenésére fokozottan lehet számítani az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

Kiemelt ellenőrzések a Balatonnál

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott jelenléttel, több száz revizor részvételével összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket érintik. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a munkatársak a turizmus fejlesztési hozzájárulás teljesítésének, illetve az étel-ital automaták regisztrációjának vizsgálatára, valamint indokolt esetben a jövedéki termékekkel összefüggő ellenőrzésekre.

Észak-Budapest

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. augusztusban kiemelten ellenőrzik a fővárosi strandokon tevékenységet végző kereskedőket és vendéglátóhelyeket, ahol főként a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát, továbbá a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Az igazgatóság munkatársai az augusztus 8-án kezdődő Sziget Fesztiválon, az azt követő hetekben pedig az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvényeken és azok vonzáskörzetében kiemelten ellenőrzik a vendéglátó-ipari, kereskedelmi, illetve szolgáltató szektorban tevékenykedő, valamint a személyszállítást végző vállalkozásokat. A revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, továbbá a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztusban a megyei szabadtéri rendezvényeken, fesztiválokon fokozottan ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy más helyszíneken is lehetnek ellenőrzések.

Baranya megye

A NAV Baranya megyei revizorai augusztus 6. és 8. között Mágocson, Szigetváron, Villányban valamint Pécsett és környékén végeznek ellenőrzéseket.

Mágocson elsősorban a kiskereskedők számíthatnak a revizorok jelenlétére. Az ellenőrök különösen a számla- és nyugtaadást és a foglalkoztatottak bejelentését ellenőrzik. Szigetváron és vonzáskörzetében a turisztikai tevékenységet végzőknél és a vendéglátóhelyeken jelenhetnek meg a revizorok, ahol a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát vizsgálják az ellenőrök. A villányi kistérségben fokozott jelenlétre számíthatnak az ideiglenesen kitelepülő zöldség- és gyümölcskereskedők.

Békés megye

2018. augusztus 6. és 10. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban a piacokon, közterületeken és a közutak mellett szezonális gyümölcsárusítást végzőket ellenőrzik a megye egész területén. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatottak bejelentését ellenőrzik.

Csongrád megye

A NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai augusztus 6. és 10. között fokozottan ellenőrzik a távol-keletről származó ruházati termékeket értékesítő kereskedőket a megyében.

Az adóellenőrök többek között a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2018. augusztus 6. és 10. között a Velencei-tónál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 32. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • augusztus 6. hétfő: Gyöngyös
 • augusztus 7. kedd: Poroszló és környéke
 • augusztus 8. szerda: Pétervására
 • augusztus 9. csütörtök: Szilvásvárad
 • augusztus 10. péntek: Eger

A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Az igazgatóság munkatársai 2018. augusztusban fokozottan ellenőrzik a fesztiválokon, rendezvényeken, strandok, fürdők területén működő vállalkozásokat is. A NAV szakemberei kiemelten ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász-Nagykun-Szolnok megyében augusztusban elsősorban a szezonális termékeket értékesítők, fagylaltárusok, zöldség- és gyümölcskereskedők, a strandok területén működő vállalkozások számíthatnak helyszíni ellenőrzésekre.

A közelgő iskolakezdésre tekintettel a papír-, írószerkereskedők, a távol-keleti ruházati termékekkel kereskedők ellenőrzésére is fokozott figyelmet fordítanak az adóellenőrök.

A revizorok a nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják, ahol pedig az online pénztárgép forgalmi adatai indokolják, forgalomszámlálást végeznek.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. július 31. és augusztus 12. között fokozottan ellenőrzik a strandok, fürdők területén működő vállalkozásokat. Az adóellenőrök kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2018. augusztus 6. és 11. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • augusztus 6. hétfő: Szécsény és környéke
 • augusztus 7. kedd Pásztó és környéke
 • augusztus 8. szerda Balassagyarmat és környéke
 • augusztus 9. csütörtök Rétság és környéke
 • augusztus 10. péntek Salgótarján és környéke
 • augusztus 11. szombat Szécsény és környéke

Az ellenőrök elsősorban a fagylaltozóknál, cukrászdáknál, illetve a hétvégén falunapok, rendezvények, fesztiválok helyszínein vizsgálódnak.

A revizorok ellenőrzik az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a következő ellenőrzéseket végzi a 31-32. héten:

 • Folytatódnak az idegenforgalmi szezonhoz köthető ellenőrzések, a szállásadók, strandok, rendezvények, fagylaltozók, vendéglátók továbbra is a figyelem központjában lesznek.
 • A vendéglátóhelyeken a kedvezményes, 5 százalékos áfamértéket alkalmazók esetében figyelmet fordítanak az ellenőrök a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos bevallási kötelezettségek teljesítésére is.
 • Azok az adózók, akik valamilyen szempontból mulasztást követtek el a nyári működésük alatt, mindenképpen számíthatnak a kontroll-ellenőrzésekre is augusztusban.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 31. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • július 30. hétfő: Nyíregyháza
 • július 31. kedd: Nyírbátor, Nyírvasvári
 • augusztus 1. szerda: Tiszavasvári, Tiszalök
 • augusztus 2. csütörtök: Vásárosnamény
 • augusztus 3. péntek: Nagyhalász

A NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást vizsgálják.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. augusztus 1. és 10. között Balatonfüreden és környékén végeznek helyszíni ellenőrzéseket. Azok az adózók, akik a nyári szezon alatt valamilyen mulasztást követtek el, ismételt ellenőrzésekre számíthatnak.

A NAV szakemberei főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják, illetve adott esetben az ellenőrzések mellett forgalomszámlást is végeznek.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. augusztus 6. és 12. között fokozott ellenőrzést végeznek a legkedveltebb üdülőhelyeken és azok környékén. A revizorok elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát és az alkalmazottak szabályszerű bejelentését vizsgálják, forgalomszámlálásokat végeznek.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.