A Szakmák Olimpiájaként is emlegetett WordSkills versenyt 2019-ben Kazanban, Oroszországban rendezik, augusztus 22-27. között.

Kazan 2015-ben kapta meg a jogot a 45. WorldSkills világverseny megrendezésére, melyen 63 ország több mint 1300 versenyzője vesz részt 56 szakmában, köztük természetesen Magyarország is.

A versenynek helyt adó KAZAN EXPO (Kazan Expo International Exhibition Centre) egy közel 75 hektáros területen fekszik és kifejezetten a kazani világbajnokságra épült, a repülőtér közelében. A versenyzői falu (WorldSkills Village) a nemzetközi eseményeknek is gyakran helyszínt adó 2005-ös Universiadera készült, mely egy hatalmas, 6000 férőhelyes épületkomplexum. A verseny nyitó- és záróceremóniáját pedig a 2018-as labdarugó világbajnokság meccseinek helyszínéül szolgáló Kazan Arénában tartják.

Oroszország 2012 óta tagja a WorldSkills International és WorldSkills Europe szervezeteknek, és három év múlva ismét szervező ország lesz, ugyanis a 8. EuroSkillst, a Szakmák Európa Bajnokságát 2022-ben Szentpéterváron rendezik.

Idén minden eddiginél nagyobb létszámban képviseljük Magyarországot a WorldSkills versenyek történetében, ugyanis összesen 22 versenyszámban indul magyar versenyző, további egy szakmában pedig versenyző nélküli szakértő vesz részt az eseményen.

Azon versenyszámok esetében, ahol a 2018-ban a Budapesten megrendezett EuroSkills világversenyen versenyzők dobogós helyezést értek el, nem volt szükség az idei versenyre nemzeti döntőt tartani, ugyanis a tavalyi versenyző képviselheti hazánkat; a többi szakma esetében viszont az MKIK országos válogatót és döntőt tartott márciusban, a Szakma Sztár Fesztivál keretein belül.

A versenyzők intenzív szakmai felkészítése így áprilisban elkezdődött. A szakmai ismeretek és készségek elsajátítása mellett mentális felkészítésen is részt vettek a versenyzők, ami segíti őket a rendkívüli nyomás alatt történő sikeres teljesítmény elérésében. Az elmúlt időszakban egyebek mellett sportpszichológiai konzultációk, versenyzői és szakértői workshopok várták a SkillsHungary csapat tagjait.

(Forrás: MKIK)