Különböző életkorban más-más autóigények merülnek fel, így például egy fiatal dolgozó vagy egy nyugdíjas számára teljesen más szempontok fontosak az autó kiválasztásánál – ezt igazolja a brit Aviva biztosító kutatása.

A Your Life in Cars című kutatás szerint egy tipikus autósnak 7 különböző autója van az élete során, új autó választásnál azonban jellemzően az üzemanyag-hatékonyság az egyik legfőbb prioritás, függetlenül a tulajdonos korától. A több mint 1500 brit autóvezető bevonásával készült felmérés igen jelentős eltéréseket is kimutatott a vásárlási preferenciák, és az autóhasználati szokások között az életkor előrehaladtával – olvasható a Mabisz honlapján.

A kutatás szerint egy tipikus brit autós az első kocsiját 23 évesen szerzi meg, majd az élete során 7 különböző járművet használ. Átlagosan 3 év és 8 havonta cseréli le kocsiját, és heti legalább 5 napot vezet. Közel kétharmaduk számára az üzemanyag-hatékonyság az egyik legfontosabb szempont új autó kiválasztásánál.

A családok átlag 3 autót használnak életük során. 43 százalékuknak a biztonság a legfőbb prioritás, 31 százalék a kényelmet helyezi előtérbe autóválasztás során, míg 26 százalék számára az utastér és a csomagtartó mérete a döntő szempont.

A nyugdíjasok átlag 9 autót használtak, a meglévőt pedig elsősorban bevásárlásra (33százalék), vagy a barátok, család meglátogatására, esetleg egyéb szabadidős tevékenység során használják.