Tavaly a negyedik negyedévben 50 milliárd forinttal csökkent a hitelintézetek nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelállománya – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) „Hitelezési folyamatok” című kiadványa februári számában.

A jegybanki kiadvány szerint a hitelintézetek vállalati hitelei 6,7 százalékkal csökkentek éves összevetésben a vizsgált időszakban, azaz 2015 negyedik negyedévében. A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón Oláh Zsolt, az MNB elemzője kiemelte: a teljes vállalati hitelállomány tavaly 2 százalékkal mérséklődött, részben a múlt év során felmerült egyedi nagyvállalati tranzakciók és a tavaly év végi banki portfóliótisztítás miatt.

Kiemelte: ezzel szemben a kkv-hitelállomány éves növekedése 3,6 százalékot tett ki 2015 negyedik negyedévében. A december végén nagy volumenben szerződött nhp-s (növekedési hitelprogramban nyújtott) hitelek esedékes folyósítása az idei év eleji vállalati kihelyezéseknek adhat lökést. Tavaly a lakossági szegmensben döntően a lakáscélú hitelkihelyezés bővült, a kereslet élénkült, a hitelfeltételek nagyjából változatlanok maradtak – fűzte hozzá Oláh Zsolt.

Oláh Zsolt elmondta: az MMB úgynevezett pénzügyi kondíciós indexe alapján tavaly a bankrendszer változatlanul negatívan járult hozzá a GDP és a vállalati beruházások bővüléséhez, míg a háztartási fogyasztásra gyakorolt hatása semleges volt. A jegybanki kiadvány a kkv-szektor hitelállománya éves összevetésben 3,6 százalékkal bővült, amihez jelentős mértékben hozzájárult az MNB növekedési hitelprogramja.

A program második szakaszának lezárása előtt kiemelkedően nagy összegben, 338 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a vállalatok, így az nhp plusz szerződéskötéseit is beleértve összesen 1425 milliárd forint összegre szerződtek a program második szakaszában. A programban a múlt év végéig megkötött szerződéses állományból megközelítőleg 180 milliárd forint hitelt 2016-ban folyósítanak majd. 

A bankoknak a jegybank hitelezési felmérésére adott válaszai alapján a hitelezési feltételek összességében enyhültek a múlt év utolsó negyede során, amit a forinthitelek átlagos finanszírozási költségeinek mérséklődése is kísért. A felmérésben részt vevő bankok a hosszú futamidejű hitelek iránti kereslet élénküléséről számoltak be, amit a rövid lejáratú hitelek keresletének élénkülése egyaránt követhet a következő félévben.

A kiadványban kitérnek arra: az MNB piaci hitelprogramja (php) fő eszköze a hitelezési aktivitáshoz kötött kamatcsere-ügylet (HIRS), melynek első két tendere során a hitelintézetek számszerű hitelezési vállalást tettek arra, hogy kkv-hitelállományukat több mint 180 milliárd forinttal növelik 2016 folyamán. Ez a vállalás önmagában a kkv-hitelek állományára vetítve 5 százalékos bővülést mutat. A php-n felül a növekedési hitelprogram harmadik szakasza is hozzájárul a hitelállomány növekedéséhez.  

Az elmúlt év negyedik negyedében a bankok háztartási hiteleinek állománya mintegy 111 milliárd forinttal csökkent a folyósítások és törlesztések eredményeként, amelyhez hozzájárult a személyi- és gépjárműhitelek forintosítása is 22 milliárd forint összegben. Az állomány összességében 15,1 százalékkal csökkent éves összevetésben, amely tartalmazza az összes 2015-ben esedékes elszámolás és forintosítás állományhatását is. Mindemellett azonban az új háztartási hitelszerződések volumene 27 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 

Az MNB hitelezési felmérésére adott banki válaszok alapján a negyedik negyedévben a lakáscélú hitelek feltételei összességében változatlanok maradtak, míg a fogyasztási hitelek feltételei enyhültek. A válaszadó bankok mintegy fele a lakáshitelek iránti kereslet élénküléséről számolt be, előretekintve a bankok a kereslet további bővülését várják – derül ki a kiadványból. (MTI)