A kormány célja, hogy 2018-ig a jelenlegi kevesebb mint 3 ezerről 12 ezerre növekedjen az exportképes magyar kis- és közepes vállalkozások száma.

A kormány szeretné növelni a magyar hozzáadott-értéket az exportban – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter június 4-én. Szijjártó Péter a Magyar Export-Import Bank székházában tartott sajtótájékoztatón elmondta: a magyar export 85 százalékát nagy nemzetközi cégek bonyolítják le, 15 százalék a magyar cégek aránya. A kormány ezért 2018-ig szeretné 12 ezerre növelni az exportképes, magyar tulajdonban lévő kis- és közepes vállalkozások számát a jelenlegi 3 ezerről. 

A magyar kkv-k döntő többsége ugyanakkor nem rendelkezik a külpiaci versenyhez szükséges pénzügyi erőforrással, szakértelemmel és rugalmassággal – tette hozzá. Ezért az Eximbank 20,6 milliárd eurós – több mint 6000 milliárd forintos – hitelkeretet nyitott, amellyel a világ 94 országába segítené a kivitelt – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Ha sikerül növelni a magyar kkv-exportot, azzal bővülhet a magyarországi munkahelyek száma is, jelenleg minden ötödik munkavállaló jövedelme közvetlenül vagy közvetve az exportból származik – tette hozzá. Szijjártó Péter emlékeztetett: a magyar export volumene megfelelő, az idei első negyedév végén éves összevetésben 8 százalékkal nőtt, és elérte a 22,3 milliárd eurót. A magyar gazdaság nagyon nyitott, ezért az export erősen meghatározza az egész magyar gazdaság teljesítményét.

Urbán Zoltán, a Magyar Export-import Bank vezérigazgatója elmondta: az Eximbank által kihelyezett teljes hitelállomány 559 milliárd forint volt idén március végén. A kihelyezett új hitelek volumene 2013-ban 187 milliárd forint volt, 2014-ben már elérte a 327 milliárd forintot, és csaknem 100 milliárd forinttal növelte az adóbevételeket. Idén az első negyedévben megközelítette a 70 milliárd forintot a kihelyezett új hitelek összege. A hitelfelvevők között a mikro, kis- és közepes vállalkozások aránya nem egészen 77 százalék, az idén év végére szeretnék elérni a 80 százalékos arányt.

A vállalkozások az Eximbankkal szerződésben álló 21 magyarországi pénzintézetnél vagy az Eximbank nemrégiben megnyílt 9 vidéki fiókjánál érdeklődhetnek a feltételekről – mondta Urbán Zoltán. A vezérigazgató megjegyezte, a hitelnyújtás egyik feltétele, hogy megfelelő magyar hányaddal kell rendelkeznie az exportálni kívánt terméknek vagy szolgáltatásnak.

A külpiacra lépés jelentősége

A hazai kkv-k jelenleg csak korlátozottan képesek bekapcsolódni a globális termelési, szolgáltatási láncokba, hiszen annak ellenére, hogy a hazai munkavállalók 75 százalékát a kkv-k foglalkoztatják, a magyar kivitel zömét nagy nemzetközi vállalatok adják.

A kkv-k külpiacra lépésének segítésével tehát nem csupán az export bővülése és stabilitása, hanem a hazai foglalkoztatottság növelése is kormányzati cél. Jelenleg Magyarországon minden ötödik ember jövedelme származik közvetlenül vagy közvetetten az exportból.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és az EXIM égisze alatt zajló „Exportra fel!“ fórumsorozat is a hazai vállalatok külpiacra lépésének ösztönzése, támogatása, a hazai beszállítói kapacitások fejlesztése érdekében indult. Célja, a jelenlegi exportőri kört kibővítve, a versenyképes árualappal, technológiával, szaktudással rendelkező, exportképes kkv-k felkutatása és felkészítése a külpiaci szerepléshez. A rendezvényeken átlagosan 100-120 fő vett részt.

 

 

MTI, KamaraOnline