Tovább erősödhetnek a határokon átívelő magyar-magyar gazdasági kapcsolatok a gazdaságfejlesztési programoknak köszönhetően a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) szerint, amelynek 22 regionális irodája tavaly több mint 2,1 milliárd forintnyi üzletkötéshez járult hozzá.

Az MNKH közleményében kiemeli, hogy a földrajzi közelség, a hasonló gazdasági, üzleti és jogi környezet miatt a környező államok a magyar vállalkozások elsődleges piacai, kivitelük negyede ide irányul. A kereskedőház irodái 2017-ben több mint 2,1 milliárd, az első iroda megnyitása óta összesen több mint 5 milliárd forint értékű üzletkötéshez járultak hozzá és 4 ezer külhoni vállalkozással működnek együtt. A sikeres ügyletekből Erdély és a Felvidék kiemelkedő arányban – 2,7 milliárd, illetve csaknem 1 milliárd forint értékben – részesedik.      

A közlemény idézi Oláh Zsanettet, az MNKH vezérigazgatóját, aki a szomszédos országok magyarlakta területein és Lengyelországban megnyitott irodák létjogosultságát egyebek mellett azzal indokolta, hogy a hálózat csaknem 200 szakmai programot szervezett, bemutatkozási lehetőségeket biztosított Európa meghatározó szakkiállításain. 

Az MNKH kiemelt feladata a kormány gazdaságfejlesztési programjainak hatékony felhasználásához szükséges szakmai háttér biztosítása pályázati tanácsadás, illetve képzések révén. Ennek részeként a cég kiterjesztette képzési tevékenységét a határon túli magyarlakta területekre is, az eddig négy alkalommal megtartott MNKH Exportakadémiát összesen több mint 200 határon túli magyar vállalkozó és cégvezető végezte el. A vezérigazgató kiemelte, hogy a határon túli Exportakadémia sorozat az idén is folytatódik. (MTI)