Az idei első negyedévben 3394 új lakás épült Magyarországon, ez 65 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9850 volt, amely 3,4 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Budapesten háromszorosára nőtt az épített lakások száma, a városokban és a községekben is dinamikus volt a növekedés – közölte a KSH. A megyei jogú városokban 38,3 százalékkal több új lakást adtak át az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban, míg a többi városban átlagosan 49,1 százalékos bővülést mért a KSH, a községekben pedig 69,1 százalékos növekedést. 

A természetes személyek által épített lakások aránya 58-ról 50 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 41-ről 50 százalékra emelkedett. A használatba vett lakások átlagos alapterülete öt négyzetméterrel száz négyzetméterre csökkent.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások országos száma 3,4 százalékkal, 9850-re nőtt. Az építendő lakások száma a városokban emelkedett, Budapesten és a községekben csökkent. Az építtetők az esetek 34 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 4,8 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben eléri a 94 százalékot.

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján három százalékkal több, összesen 2965 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 978, ami 16 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.