2019. június 15-e után az EU szabályozása értelmében csak új típusú, úgynevezett második generációs (GEN2) digitális tachográf kártyákat adhatnak ki a hatóságok, de Magyarországon előreláthatólag 2019 szeptemberéig nem tudnak majd GEN2-es kártyákat kibocsátani, ezért a következő 3-4 hónapban lejáró kártyákat 2019. június 15. előtt meg kell újítani.

Az MKIK Közlekedési és Logisztikai Kollégiuma az Innovációs és Technológiai Minisztérium által nem hivatalosan megerősített információk alapján hívta fel tagjai figyelmét, hogy haladéktalanul ellenőrizzék az általuk foglalkoztatott gépkocsivezetők digitális tachográfkártyáinak érvényességi idejét. Amennyiben a kártya a június 15-ét követő bő három hónapos időszakon belül jár le, a gépkocsivezetőknek ajánlott azonnal felvenni a kapcsolatot a kártyák kiállítására jogosult Kormányhivatalok egyikével, hogy a megújításra időpontot foglaljanak.

Fontos, hogy az időpont foglalásakor soron kívüli megújítást kérjenek annak érdekében, hogy az átmeneti időszakban az érvényes kártya hiánya ne okozzon fennakadást a folyamatos munkavégzésben.

A kártyacserére illetékes kormányhivatalok elérhetőségei ide kattintva érhetőek el.