Jövőre kezdik meg az új típusú pénztárgépek forgalmazását Romániában, az országos adóhatóság (ANAF) 2018. január elsejétől kapcsolódik követ minden tranzakciót – jelentette be Dragoș Doroș, az adóhatóság elnöke.

Nagyon sok energiát fektetnek abba, hogy a rendszer mielőbb működőképessé váljon, hiszen a tervek már két éve megvannak, de előrelépés nemigen történt – írja a Krónika.

Most azonban napok kérdése, hogy a főbb paramétereket közzétegyék a Hivatalos Közlönyben, s elkezdődjön a pénztárgépek akkreditálása. A késés miatt az ANAF elnöke nem tartja kizártnak, hogy halasztani kell a korábban elfogadott menetrendet.

A román pénzügyminisztérium júliusi bejelentése értelmében a romániai kereskedőknek fokozatosan, 2017. november elsejéig kellene áttérniük az online pénztárgépre, hogy 2018-tól valamennyi tranzakció bekerüljön az országos adóhatóság adatbázisába.

A szaktárca eredeti tervei szerint a nagy adófizetőknek már januárig be kellene szerezniük az online kasszákat, a közepes adófizetőknek május elsejéig kellene átállniuk, míg novemberre a legkisebb boltokban is ilyen eszközön kellene dolgozni.