A fővárosi kisvállalkozások 25 százalékos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) önkéntes tagjai 30 százalékos kedvezménnyel vehetnek meg számos légsterilizáló készüléket.

A BKIK közleménye szerint a kamara szakértők bevonásával több mint 60 légsterilizáló készüléket értékelt. Az olcsóbban vásárolható készülékek kijelölésénél feltételül szabták a legalább négyszeres légcserét óránként, a koronavírus hatástalanítását, a megfelelő szűrőket. Figyelembe vették ezen felül a zajszintet, az üzemeltetés költségeit. A szakértők által támasztott minimális feltételeknek hat készülék felelt meg: az UV-technológiát alkalmazó Airvent UV-C termékcsalád négy tagja és a HEPA szűrővel kombinált plazma technológiát használó Novaerus Defend termékcsalád 2 tagja.

A BKIK hangsúlyozza, hogy a légsterilizálók az ügyfeleket kiszolgáló terekben hatékonyan csökkenthetik a fertőződés kockázatát, a vállalkozások így elkerülhetik a kényszerbezárásokat. Erre télen különösen szükség lehet, hiszen a folyamatos légcserét ilyenkor nem mindig lehet biztosítani – indokolták a program bevezetését. A BKIK ezzel együtt továbbra is folyamatos szellőztetésre és maszkviselésre inti az érintetteket az ügyfélfogadó terekben.

Mivel az elmúlt időszakban a budapesti szolgáltatóipari kisvállalkozások pénzügyi tartalékai jellemzően kimerültek, így akár a fenti kedvezményes vételár kifizetése is gondot okozhat. Ennek áthidalására a BKIK felhívja a figyelmet a kamarai rendszer által, kedvezményes kormányzati kamattámogatással működtetett Széchenyi kártya hitelekre. A programban elérhető szabadfelhasználású folyószámlahitel vagy beruházási hitel kedvező feltételeket biztosít a vállalkozások számára, a BKIK pedig a teljeskörű ügyintézésben segíti a cégeket központi székházában és 3 kerületi irodájában.

Nagy Elek, a BKIK elnöke a program sikeréhez egy személyes felajánlással is hozzájárul: a BKIK önkéntes tagjai számára 10 millió forintot ajánlott fel a BKIK Szolidaritási Alapján keresztül cégcsoportja, a LEXHOLDING Zrt. nevében. Ebből az összegből a tagok a légsterilizáló megvásárlásához a beszerzési ár 10 százalékának megfelelő, maximum 100 ezer forint támogatást igényelhetnek. A támogatás minden önkéntes kamarai tagnak jár az igénylések beérkezésének sorrendjében a keret erejéig.

A szakértők részletes vizsgálati kritériumai és légsterilizáló készülékek beszerzési feltételei itt érhetőek el: https://bkik.hu/hu/szolgaltatasok/vallalkozasi-tevekenyseggel-kapcsolatos-tanacsadas

(Forrás: MTI, BKIK)