Ahogyan minden évben, idén is a Csabagyöngyével kezdődik Magyarországon és egész Európában a szüret. Idén a szüret két héttel korábbra tevődött.

A világ egyik legismertebb szőlőjével, a Csabagyöngyéből készül Európa első újbora, amely már akár egy hónap múlva, augusztus 20-a körül a polcokra kerülhet. 

A Varga Pincészet Ordacsehiben ma megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését, első pincészetként egész Európában. A szüret minden évben a legkorábban érő szőlőfajtával, a Balatonboglári borvidéken kezdődhet el.

Bár az utolsó napok némi lehűlést hoztak, a Csabagyöngye szüreti időpontja a szokásosnál így is, mintegy tíz nappal korábbra került” – mondta Varga Máté, ügyvezető.

A szüretelt mennyiség Ordacsehiben várhatóan 350 ezer kilógramm lesz, amelyet 38 hektárról több mint 60 termelőtől vásárol meg a Varga Pincészet. A Csabagyöngye az egyetlen fajta, amely borként is megőrzi a szőlő eredeti ízét.