Karrierorientációs fórumot rendezett az Amerikai Kereskedelmi Kamara (Amcham) Székesfehérváron, hogy segítsék középiskolások tudatos karrierválasztását.

Lippai-Nagy Írisz, az AmCham ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy az idén harmincéves nonprofit szervezetük kilenc éve működtet olyan iskolai programot, amelynek keretében vállalatvezetők és cégek képviselői a középiskolákban eleinte a nyelvtudás fontosságára hívták fel a figyelmet. Mint mondta, több ezer iskolalátogatás után vált világossá, hogy a fiataloknak a karrierorientáció legalább annyira fontos, mint a nyelvtudás.

Idén kiemelt szerepet kap az MTMI (matematika, természet- és mérnöktudományok, valamint informatika) tantárgyak népszerűsítése, mert a gazdaság változásával egyre több mérnökre, informatikusra és természettudományos szakemberre van szükség, miközben a diákokat egyre nehezebb motiválni e tantárgyak tanulására.

Az ügyvezető jelezte, hogy három részes roadshow-juk március 13-án indult Debrecenben, majd Székesfehérvár után április 10-én, Pécsen zárul.

Juhos Andrea, az Amerikai Kereskedelmi Kamara versenyképes munkaerő munkacsoport elnöke szerint a diákokban rejlő lehetőségek óriási felelősséget is jelentenek a szülőknek, a tanároknak, a vállalatoknak és a kormányzatnak, mert „belőlük lesznek az ország későbbi politikai és gazdasági vezetői, pékjei, orvosai, mérnökei, tanárai”.

(Forrás: MTI, fotó: AmCham)