Az év végén megszűnik azoknak a végrehajtóknak a megbízatása, akiknek december 31-ig nem lesz jogi diplomájuk vagy nem iratkoztak be az egyetemre.

December 31-e után nem dolgozhat Magyarországon olyan végrehajtó, aki nem végezte el a jogi egyetemet, de legalábbis nem kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Ezt a végső határidőt még 2015-ben szabta meg a törvényhozás.

– A 170 végrehajtóból álló hivatásrend ebből a szempontból jelenleg négy részre osztható – mondta a Magyar Időknek a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György.

Az egyik csoportot azok alkotják, akik korábban már megszerezték a jogi diplomát, számuk az év elején ötven körül mozgott.

A másikba azok tartoznak, akiknek van valamilyen más felsőfokú, főiskolai végzettségük: az érintett 55-60 végrehajtó már vagy megkezdte jogi tanulmányait, vagy idén juthat be az egyetemre. Rajtuk kívül körülbelül negyvenen nyugdíj előtt állnak, nekik nem kell beiratkozniuk.

A fennmaradó 25-30 végrehajtónak viszont ez az esztendő jelenti az utolsó lehetőséget

 – Az érintetteknek emelt szintű érettségit vagy felsőoktatási szakmai felvételi vizsgát kell tenniük – mondta a kar elnöke, megjegyezve: ha valaki nem tudja igazolni, hogy december 31-ig elvégezte a jogi egyetemet, vagy legalább azt, hogy fennáll a hallgatói jogviszonya, annak megszűnik végrehajtói megbízatása.

Nagyjából 170 végrehajtó működik az országban, számuk rövidesen 230-ra emelkedik. – Tizennégy státuszra éppen a közelmúltban lehetett pályázni, összesen 76-an adtak be jelentkezést – mondta Schadl György.

Ügyvédek, végrehajtási ügyszakos bírók, közjegyzőhelyettesek, faktorcégek jogászai is versenybe szálltak a végrehajtói posztokért, de akadt egyetemi oktató is a pályázók között.