Nemcsak folytatódik, de bővül is az otthonteremtési program 2019-ben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára szombaton Budapesten.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a kormány 2015-ben indította el az otthonteremtési programot, és eddig több mint 92 ezer családnak tudtak segíteni. Magyarországon az emberek saját tulajdonú otthonban szeretnének élni, ebben nyújtanak támogatást – tette hozzá.

Jövőre nemcsak folytatódik a program, hanem a bővülésére is számítani lehet, a jövő évi költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre otthonteremtésre, ez minden eddiginél magasabb összeg. Ha valaki gyermeket vállal vagy nevel, segítséget kaphat az otthonteremtéshez – mondta az államtitkár.

Kitért arra: az otthonteremtési program kiemelt eleme a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), eddig 92 ezer család részesült ebben, ami csaknem 400 ezer embert jelent. December 1-jétől már a kétgyermekes családok is igénybe vehetik a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt, és 10-ről 15 millió forintra emelkedett a nagycsaládosok által felvehető, kamattámogatott hitel összege. A hitelt garantált évi 3 százalékos kamattal lehet felvenni. 

Novák Katalin a lakásépítéssel kapcsolatban beszélt arról is, hogy meghosszabbították a kedvezményes áfakulcs igénybevételének lehetőségét. Az 5 százalékos kedvezményes áfakulcsot azokra az ingatlanokra is alkalmazni lehet, amelyeknek november 1-ig már megvolt az építési engedélyük vagy építését bejelentették. Hangsúlyozta: mindenki számíthat arra, hogy 2019 is a családbarát kormányzásról szól, és folytatódik az otthonteremtési program.

(MTI)