„Visszaélésmentes” címkét adna az Európai Parlament azoknak a termékeknek, amelyek előállításakor a termelési lánc egyik szakaszában sem követtek el emberi jogi visszaélést – ez is szerepel a jelentésben, amelyről hétfőn vitáztak, kedden pedig szavaznak az EP-képviselők.

A jelentés azt vizsgálja, hogy milyen felelőssége van a vállalatoknak a harmadik országokban elkövetett súlyos emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatban. A parlament sajtósai Ignazio Corrao (EFDD, olasz) témafelelős kérdezték.

– Mi az uniós vállaltok felelőssége a harmadik országokban elkövetett emberi jogi visszaélésekben?

– Főként civil szervezetektől tudjuk, hogy vannak olyan európai multinacionális vállalatok, amelyek felelősek emberi jogi visszaélésekért a harmadik országokban. Az Európai Unió mindig is élen járt az emberi jogok védelme terén. Ha uniós szinten szabályozzuk, hogy az európai vállalatoknak tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat a harmadik országokban, azzal egy nagyon erős jelzést küldünk a többi országnak.

– Hogyan lehet ezt biztosítani? Milyen lépéseket javasol a jelentésében?

– A jelentés az ENSZ iránymutatásán alapul, amely összefoglalja, hogy milyen vezérelvek mentén működjenek a vállalatok az emberi jogok védelme érdekében. Ez elsősorban a harmadik országokban lévő természetes erőforrások kiaknázása és elosztása során tiszteletben tartandó emberi jogokra vonatkozik, és főként a fejlődő országokra koncentrál. Javasoljuk egy „Visszaélésmentes” termékcímke bevezetését is, amely tanúsítja, hogy az adott vállalat nem sértette meg az emberi jogokat az előállítás során.

– A „visszaélésmentes” címke alkalmazása önkéntes alapon működne. Hogyan biztosítja az EU, hogy az uniós cégek nem sértik meg az emberi jogokat külföldön?

– Az lenne az ideális, ha kötelező szabályt vezethetnénk be, de erre nincs lehetőségünk a parlament szintjén. Az Európai Bizottságot azonban felkérhetjük rá, hogy dolgozzon ki ilyet. Az EP emberi jogi albizottsága azt szeretné elérni, hogy egy jogilag kötelező eszköz garantálja, hogy az európai cégek eltérnek az átlagtól. Fontos, hogy a fogyasztók is tudjanak róla, hogy az európai vállalatoknak jóval több elvárásnak kell megfelelniük, mint a többi cégnek.

Azért dolgoztunk ezen a jelentésen, hogy az Európai Unió további lépéseket tegyen az emberi jogok védelméért a világon. Hozzájárul ahhoz, hogy a természetes erőforrásaink kiaknázásának egy újfajta megközelítését népszerűsítsük.