Ismét hat gyártó-tervező páros fejleszthetett közös terméket a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) Lab inkubációs programjában.

A hathónapos gyártási folyamat eredményeként olyan innovatív, fenntartható termékek jöttek létre, amelyek nemcsak a hazai, hanem várhatóan a nemzetközi piacon is megállják majd a helyüket – közölte az ügynökség.

Egy eszközmegosztó bútorzat kifejlesztését célozta meg az Art Innova Kft. és Vasváry-Nádor Norbert tervező, akik az APPACK projekt keretein belül asztalosipari melléktermékek újrahasznosításával is foglalkoznak. Belsőépítészeti betontárgy-kollekciót hozott létre a Concrazy Kft. és Kele Sára tervező, a REPETA termékcsaládot vendéglátóipari egységekbe is lehet használni. A tárgyak a selejtnek számító betonelemek összezúzásával, majd azok felhasználásával készülnek.

A Faktum Bútor Kft. és Horváth Máté közös munkája a Shape innovatív babaszobaként funkcionáló termékegyüttes. A kollaboráció során a hosszú élettartamra való tervezéssel, illetve a lapra szereléssel a fenntarthatóságot helyezték a fókuszba az alkotók.

A Gránit és Márvány Kft. és az Espiritu Consulting Kft. (Bessenyei Bettina tervező) közös mobil konyhaszigetet, a Shango projektet hozták létre. A munkában gres kerámialap és természetes kő feldolgozása, vágása során keletkező maradék és hulladék darabokat használtak fel. A Kárpitos Partner Group Bt. és az IO Line And Round Kft. (Hevesi Annabella tervező) közös projektje a PEACH Easy Chair, egy otthoni és közületi felhasználásra szánt kárpitozott pihenőszék. A termék különlegessége, hogy a 3D nyomtatott fém idomok a szivacs mechanikai torzítása révén érik el a kívánt ergonómiai hatást – formára szabás, ragasztás vagy öntés helyett.

A Multifelt Factory Kft. és a Co & Co Designcommunication Kft. (Budai Márton tervező) a KILIM tapintható lámpacsaládot fejlesztettek. Fő eleme a gyapjúfilc, amelynek előállítása az egyik legjobb környezetkímélő tevékenység a textiliparban, mert ahhoz mindössze vízre, gőzre és hőre van szükség, a gyártásban keletkező filchulladék pedig visszaforgatható a termelésbe.

Az MDDÜ design LAB inkubációs programja elsődleges célja elősegíteni a kollaborációk létrejöttét a szektor szereplői, a gyártók és a tervezők között, illetve erősíteni és korszerűsíteni a hazai gyártói hátteret. A programnak köszönhetően tehetséges tervezők ötletei találkozhatnak professzionális gyártókkal, és közösen alkothatnak egyedi és versenyképes termékeket. A design LAB mindemellett kiemelt fókuszt helyez a gyártásfejlesztésre, az iparág versenyképességének növelésére és az ágazat exportjának ösztönzésére.

„Immár harmadik alkalommal rendeztük meg a design LAB inkubációs programot, azt pedig felemelő érzés évről évre látni, hogy hazánk kreatív szektora kiemelkedő tehetségekkel rendelkezik” – nyilatkozta Forintos-Szűcs Anita általános vezérigazgató-helyettes, aki kiemelte: az MDDÜ stratégiájában a meghatározott célok követése mellett kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, amely a design LAB programban is tetten érhető.

A gyártói tapasztalatot és a formatervezői kreativitást ötvözve idén is olyan termékek születtek, amelyek nemcsak fenntarthatók, de a hazai és nemzetközi piacon egyaránt versenyképesnek ígérkeznek és mindez tovább erősíti Magyarország regionális designipari pozícióját – mondta Forintos-Szűcs Anita.

(Forrás: MTI, fotó: HFDA)