Két étteremben összesen mintegy másfél mázsa jelöletlen, ismeretlen eredetű halat és haltermékeket foglalt le, majd semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih halőrei nem csak a vízparton végeznek ellenőrzéseket, hanem vendéglátó egységekbe, halértékesítő helyeken is. Legutóbbi akcióik között két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei étteremben tartott vizsgálat során találtak jelöletlen halakat és haltermékeket. Jelölés hiányában sem a termékek fagyasztásának időpontját, sem azok származási helyét nem lehet megállapítani. Mivel a halak származási helye nem ismert, így nem bizonyítható, hogy azok legális úton, tógazdaságból kerültek a kereskedelembe.

Felmerül annak lehetősége is, hogy természetes vizeinkből illegálisan fogták azokat. Vizeink halállománya nemzeti kincs, és a hatóság mindent megtesz az orvhalászat, orvhorgászat visszaszorítása érdekében. Mindezek mellett az ismeretlen eredetű élelmiszer élelmiszerbiztonsági szempontból is komoly kockázatot jelent, így ilyen termék nem kerülhet a vásárlókhoz.

A halőrök az első étteremben összesen 124 kiló halterméket (süllőt, harcsát, busa és ponty filét, márnát, törpeharcsát, paduct, balint és különböző keszegféléket) vontak ki a forgalomból, illetve elrendelték azok megsemmisítését. A másik ellenőrzött vendéglátó egységben szintén jelöletlen halakat találtak a fagyasztóban. A vizsgálat során ismeretlen eredetű harcsát, süllőt és pontyot kellett megsemmisíttetni, összesen mintegy 20 kiló mennyiségben.